Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

5G-utbyggnad ger snabbare mobilsurf. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
5G-utbyggnad ger snabbare mobilsurf. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Klartecken till utbyggt mobilnät – ger snabbare surf

Post- och Telestyrelsen har gett klartecken till utbyggnaden av 5G-nätet, rapporterar SVT.

Det blir inget ”Huawei-förbud” och inom något år kan svenskarna få 10 gånger snabbare mobilsurf.

Tilldelningen av licenser i de frekvenser för 5G-nätet ska kommer att auktioneras ut bland de intresserade företagen, men först efter samråd med bland annat Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, för att skydda landets intressen.

– Den 13 oktober kommer auktionen kunna hållas, men det är upp till mobiloperatörerna att bedöma när 5G kan bli verklighet, säger Anna Beckius, chef för enheten av spektrumanalys på PTS, till SVT.

"Huawei-förbudet" handlar om kinesiska bolag ska få vara med och leverera 5G-utrustning. USA har gått ut och kallat det multinationella bolaget Huawei för en säkerhetsrisk och att det skulle vara knutet till Kinas kommunistparti.

Australien och Japan hakade på USA och stoppade Huawei. Storbritannien har en mitt-i-mellanlösning där Huawei max får ha 35 procent marknadsandel, men inte leverera till 5G-nätets känsliga delar.

I Finland är man redan i gång med 5G

I Finland kör man redan på utan Huawei-begränsningar och är redan igång med 5G på vissa ställen, som till exempel Helsingfors. Där är surfhastigheten upp till sju gånger snabbare än med 4G.

Först och främst kommer 5G att ge snabbare nedladdningstider. Framöver kommer det också vara helt avgörande för det som kallas för sakernas internet, och mobilnätet används i självkörande bilar, robotar och i hemmen.

Post- och Telestyrelsen hoppas kunna genomföra auktioner av 5G-nätet i oktober i år , uppger TT.

Sedan den 1 januari har regeringen skärpt lagstiftningen kring vilka leverantörer som ska få bygga nästa generations mobil- och datanät - 5G.

PTS föreslår att auktionsreglerna ska göra det möjligt för tre tillståndshavare för de olika frekvensbanden i 5G-utbyggnaden.

Huggsexa om Ericsson

Under torsdagen talade USA:s justitieminister William Barr om möjligheten att köpa Ericsson eller Nokia för att motverka Huaweis dominans på 5G-marknaden. USA har förbjudit alla amerikanska telekombolag att köpa 5G-teknik från Huawei.

De två andra största ägarna i Ericsson, Industrivärden och Investor, avböjer att kommentera William Barrs uttalande.

Men Ericssons storägare, Christer Gardell, gjorde tummen upp.

– Ett amerikanskt intresse för Ericsson är klart positivt både för Sverige, bolaget och aktieägarna. Huvudsyftet för USA är att säkra teknikledarskap inom 5G och säkerställa en hög säkerhetsnivå på kritisk infrastruktur i västvärlden", skriver han till TT.

Ericssons aktie steg med upp mot procent i handeln på Stockholmsbörsen under fredagen.

Ygeman tror inte på USA

USA har inte kommit med någon formell förfrågan till den svenska regeringen. Och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), håller det för helt otroligt att den amerikanska regeringen skulle gå in i den svenska telekomjätten, säger han till Reuters.

– Jag tror väl inte att det är speciellt troligt att USA:s regering är villig att göra något sådant, säger han till nyhetsbyrån.