Anställda på Ugly Ducks fabrik i Wenzhou i Zhejiangprovinsen syr skyddsdräkter som ska användas i det pågående utbrottet av det nya coronaviruset. Bild från 28 februari 2020.
Anställda på Ugly Ducks fabrik i Wenzhou i Zhejiangprovinsen syr skyddsdräkter som ska användas i det pågående utbrottet av det nya coronaviruset. Bild från 28 februari 2020. Bild: NOEL CELIS

Klädföretag byter fokus – gör skyddsdräkter

Den kinesiska klädtillverkaren Ugly Duck som vanligtvis tillverkar vinterrockar har i spåren av det nya coronaviruset hastigt och lustigt fått byta riktning i produktionen. Nu tillverkas i stället en annan högt efterfrågad produkt: skyddsdräkter.

ANNONS

Många av företagets anställda har inte kunnat ta sig till jobbet på grund av de hårda restriktionerna och den begränsade kollektivtrafiken, och stora delar av fabriken står därför tom. Men i ett stort verkstadsrum pågår produktionen.

Den vita plasten skärs först upp i olika former, innan den sys ihop i flera steg och till sist viks ihop och paketeras på en produktionslinje med anställda som också är klädda i heltäckande skyddsdräkter. Varje arbetare är även försedd med en flaska handsprit, allt för att skydda sig mot smittan.

Ugly Duck (namnet syftar på den fula ankungen i H.C. Andersens saga som senare visar sig vara en vacker svan), är bara ett av en mängd kinesiska företag som nu försöker svara upp mot hjälprop om brist på skyddsmasker, medicinsk utrustning och annat materiel som behövs för att mota det nya coronaviruset.

ANNONS

Företaget har sin fabrik i Wenzhou i Zhejiangprovinsen, ett av Kinas värst drabbade områden med över 500 dödsoffer i viruset. Invånarna i staden har belagts med hårda rörelserestriktioner, och även Ugly Duck ombads att dra sitt strå till stacken av det lokala styret.

– Så fort som vi fick det här uppdraget organiserade vi om produktionen inom 60 timmar, säger företagets chef Pan Yue.

När viruset nu sprids i snabb takt i andra delar av världen har företaget inga planer på att upphöra med produktionen av skyddsdräkter, även om fabrikens normala produktion väntas kunna återgå de kommande veckorna.

– Vi överväger att exportera till Italien, eller var de nu kan tänkas behövas. Vi vill bidra till samhället och världen, säger Pan Yue.

Marc Skogelin/TT

ANNONS