Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Störst. När alla röster var räknade fick Socialdemokraterna 27, 5 procent. Det är en ökning med 1,5 procentenheter. I bild syns S-trion Ronnie Brorsson, Kent Hansson och Lena Martinsson som inväntade resultatet från det sista valdistriktet vid midnatt. Bild: Jakob Simonson

Kent Hansson (S): "En uppgift man måste vara ödmjuk inför"

Socialdemokraterna ser ut att bli kommunvalets stora vinnare. När alla distrikt var räknade utom ett hade de ökat med en procentenhet från förra valet. Men partiet är ödmjuka inför resultatet.

– Det är inte färdigräknat än och det får man ha respekt för, säger en ödmjuk Kent Hansson (S), som väntar in resultatet från det sista, men stora, distriktet centrum-nord, tillsammans med sina partikamrater på Laholmen, där de har sin valvaka.

Om man tittar på resultat hittills, med 7 av 8 distrikt räknade, är resultatet väntat?

– Med tanke på att både Sverigedemokraterna och Moderaterna gått fram såpass mycket får vi nog vara nöjda med att vi ligger kvar. De har tagit mandat från andra partier medan vi ligger kvar, säger Kent Hansson (S).

Finns det någon fråga som gjort så att det blivit som det blivit?

– Jag har en känsla om det här med dialog i olika frågor. Det har varit en återkommande kritik från oppositionen och jag känner i de samtal vi haft i valstugorna att väldigt många väljare är missnöjda med hur dialogen har förts.

– Sen tror jag centrumfrågan har haft en viss betydelse. Den är viktig för många. Det kan jag känna har varit en fråga som dominerats i valstugorna. Folk är missnöjda över hur det har blivit.

Som största parti i kommunen och med Centerpartiet som ser ut att halvera sitt väljarstöd från förra valet, är tanken på att det är just Socialdemokraterna som kommer bilda en majoritet den kommande mandatperioden inte långt borta.

Eventuella samarbetspartner är i detta läget för tidigt att säga.

– Vi ska ha ett öppet samtal med alla partier. Men sen att samarbeta, det är en annan sak. Personligen skulle jag säga att det är svårt att samarbeta med Sverigedemokraterna. Men i enstaka frågor tycker vi lika, men det finns en grundläggande ideologisk skillnad mellan oss, säger Kent Hansson (S).

Eftersom han står som Socialdemokraternas förstanamn i kommunvalet är det inte omöjligt att det blir han som blir Strömstads nästa kommunalråd.

Är du redo att bli kommunalråd?

– Bra fråga. Vi får se var det här slutar. Jag vill inte föregå någonting. Det är en uppgift man måste vara väldigt ödmjuk inför. Det är många frågor som ska hanteras. Vi får ta det när resultatet är färdigt, säger han.