Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

KD vill undersöka personalbehovet i kommunen

Kristdemokraterna i Strömstad vill undersöka varför så många kommunanställda väljer att lämna sitt arbete.

Kristdemokraterna har lämnat in en motion till kommunfullmäktige gällande kompetensförsörjning och rekrytering av personal i kommunala verksamheter.

Enligt motionen säger kommunens egna uppgifter att den kommunala verksamheten behöver ersätta 485 kommunanställda under åren 2019-2023. Det gäller bland annat cirka 150 personer inom skolan och barnomsorgen och 130 inom vård och omsorg.

Kristdemokraterna vill nu att det görs en analys som ska tydliggöra varför så många väljer att lämna sitt arbete inom kommunen genom att ta reda på hur många som går i pension, slutar i förtid samt säger upp sig. Analysen ska också visa vilka yrkeskompetenser kommunen är i behov av.

I motionen konstaterar också Anders Ekström, Rose-Marie Fagerberg och Moa Aslan att det historiskt visat sig svårt för Strömstad att rekrytera personer med rätt kompetens på traditionell väg, som till exempel genom annonser.

De pekar också på att det finns siffror som visar att inte alla niondeklassare i Strömstad söker vidare till gymnasiet. 85 procent sökte gymnasiet 2017, 2018 var siffran bara 70 procent.