Finansminister Minister Magdalena Andersson talar med Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna på EU-mötet i Luxemburg.
Finansminister Minister Magdalena Andersson talar med Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna på EU-mötet i Luxemburg.

Katalansk skugga över EU-möte

En epok tog slut när Wolfgang Schäuble nu har deltagit i sitt sista EU-möte som tysk finansminister. Avtackandet och skattediskussionerna i Luxemburg hamnade samtidigt i djup skugga av utvecklingen i Katalonien.

ANNONS
|

Läget i Spanien stod inte på finansministrarnas formella dagordning, men fanns ändå på allas läppar under tisdagen.

- Det är klart att det finns risker. Om det är så att det blir en väldigt orolig och stökig situation i Spanien så kan ju det få ekonomiska risker också. Men mest oroande är naturligtvis de politiska riskerna och de mänskliga riskerna, sade Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) redan på väg in till mötet.

ANNONS

Skattediskussion

Mötet ägnades ändå främst åt en rad skattefrågor: dels EU-kommissionens framtidsplaner på momsområdet, dels diskussionen om beskattning av internationellt agerande nätbolag.

Det sistnämnda vill både regering och opposition i Sverige helst se löst i en bredare grupp än bara med övriga EU-länder.

- Hur vi ska beskatta globala digitala företag är ju en i huvudsak global fråga och därför bör ingången vara att försöka lösa det i det samarbete som finns i OECD, säger Andersson efter mötet.

Att tunga pådrivande länder som Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien ska pressa fram något mot de andras vilja är hon inte särskilt orolig för.

- Det är naturligtvis viktigt att vara uppmärksam på vad olika länder kan komma att driva – men det är ju också viktigt att säga att beskattningsfrågor kräver enhällighet (i EU) för att man ska kunna fatta sådana beslut, konstaterar Andersson.

ANNONS

Adjö, Wolfgang!

Tisdagens möte innehöll även ett känslomässigt hejdå till Wolfgang Schäuble, den 75-årige tyske finansministern som nu i stället blir talman i den tyska förbundsdagen.

- Wolfgang har ju varit en stor europeisk ledare som har betytt väldigt mycket för euron, för Tyskland och för den här gruppen. När han har öppnat munnen så har alla lyssnat mycket noga, berättar Andersson.

- Jag tackade för ett väldigt gott samarbete och gratulerade också till ett nytt uppdrag. Han är ju ett föredöme som fortsätter att jobba hårt trots sin höga ålder, säger finansministern i Luxemburg.

Luxemburg, TT:s korrespondent
Fakta: Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble, född 1942, är Tysklands finansminister sedan 2009. Dessförinnan var han inrikesminister 1989–91 och 2005–09 och dessutom partiordförande för kristdemokratiska CDU 1998–2000.

Efter det senaste tyska förbundsdagsvalet den 25 september har CDU och dess bayerska systerparti CSU gemensamt bestämt sig föra fram Schäuble som kandidat till talman när förbundsdagen samlas nästa vecka.

Schäuble utsattes 1990 för ett attentat från en psykiskt sjuk man, sköts med tre skott och tar sig sedan dess fram med rullstol.

ANNONS