Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Polisen vaktar gränsen vid Svinesund. Arkivbild. Bild: Thomas Bennelind
Polisen vaktar gränsen vid Svinesund. Arkivbild. Bild: Thomas Bennelind

Kan bli en coronateststation vid Svinesund

Smittfallen ökar i Halden, och Haldens kommundirektör utesluter inte en nedstängning av samhället. Han berättar även att regeringen vill ha en teststation vid gränsen så att resande från Sverige kan testa sig före inresa.

Den senaste veckan har det blivit stor spridning av covid-19 i den norska kommunen Indre Østfold. Även i Haldens kommun har smittspridningen ökat den senaste veckan, om än i mindre grad. Förra onsdagen rapporterades det första positiva testet i Halden sedan i slutet av maj. Därefter har det dagligen kommit flera nya positiva tester, rapporterar Halden Arbeiderblad.

Klockan 14 på tisdagen hade kommunen registrerat totalt 11 nya smittade sedan onsdagen den 5 augusti.

Det innebär att Halden är en av bara sju kommuner i Norge som just nu har en ökande smittotrend.

På måndagseftermiddagen hade kristeamet i Haldens kommun möte, där man diskuterade spårningskapacitet, testkapacitet och restriktioner för vårdpersonal som varit utomlands. De enades också om att inte stänga ner några samhällsfunktioner för tillfället.

– Vi gör hela tiden sådana bedömningar, och vi kommer inte att vänta länge med nedstängning om smittfallen ökar och vi inte klarar att lokalisera smittkällan, säger kommundirektör Roar Vevelstad till Halden Arbeiderblad.

Halden kommun har också fått frågan från regeringen om de kan bistå med en teststation på gränsen vid Svinesund. Där ska man kunna testa sig för covid-19 före inresa från Sverige. Kommunen är positiv till detta, men Roar Vevelstad säger att han skal ha flera möten med hälsodepartementet innan det blir avgjort.