Det kraftiga lyftet för nya bostadsbyggen har börjat slå igenom på bostadsmarknaden, inte minst i Stockholms län. Arkivbild.
Det kraftiga lyftet för nya bostadsbyggen har börjat slå igenom på bostadsmarknaden, inte minst i Stockholms län. Arkivbild.

Kalldusch över glödhet bostadsmarknad

En kalldusch i form av nybyggen sköljer över den glödheta bostadsmarknaden. Priserna planar ut och osålda bostäder blir allt fler. Mardrömsscenariot vore en oväntat kraftig ränteuppgång ovanpå det.

ANNONS
|

Utvecklingen är tydligast i områden där det har byggts mycket, som Stockholm och Örebro. Det gäller särskilt på marknaden för nybyggda bostadsrätter, där andelen sålda bostäder före byggstart har sjunkit märkbart.

Avgörande för hur det ska gå är vart räntorna tar vägen enligt Tor Borg, chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB.

- Om det är något man kan räkna med så är det att det kommer överraskningar. Det osannolika händer, säger han.

ANNONS

Riskerar priskorrigering

Det skulle i så fall kunna komma i form av en internationell finanskris, som sprider sig till Sverige och trycker upp räntorna snabbt. Då riskerar vi att få en kraftig priskorrigering, som slår mot utsatta hushåll och svensk ekonomi.

En era av hetsiga budgivningar, där bostadsaffärer gjorts upp på några dagar, är över. På det som tidigare var säljarnas marknad kan nu bostadsköpare kosta på sig att vara ganska kräsna i det rekordstora utbudet, enligt Staffan Tell, talesperson för bostadsannonssajten Hemnet.

Antalet besökare på Hemnet slog förvisso rekord tidigare i augusti, med drygt 3,3 miljoner besökare under en vecka.

- Men samtidigt ökar utbudet med 30–50 procent beroende på var man befinner sig landet, säger Staffan Tell.

Trögare att sälja

Bostadsforskaren Stellan Lundström pekar ut byggbolagen som ansvariga för utvecklingen.

- Byggbolagen har byggt det som är mest lönsamt, det vill säga tvåor och treor i bra lägen. Men antalet människor som kan efterfråga dyra, nya lägenheter är begränsat och med de här volymerna blir det trögare att hyra ut eller sälja, säger han.

ANNONS

Staffan Tell håller med:

- Det ska ju påbörjas 72000 bostäder i år och 74000 nästa år. Det påverkar också intresset för det befintliga beståndet.

Till byggandet ska man enligt Tor Borg även komma ihåg att efterfrågan påverkas av skärpta amorteringskrav och en anpassning inför Finansinspektionens planerade tak för nya bolån utifrån hushållens inkomster.

"Då dyker marknaden"

Han räknar med en mjuklandning, där de prisökningar vi vant oss vid bromsar in till noll om något år eller två. Fast detta förutsätter att svensk ekonomi fortsätter tuffa på i hyfsad takt och att räntorna inte skenar iväg.

Stellan Lundström räknar inte heller med någon dramatik. Han påpekar att Sverige till skillnad mot länder som Spanien och Irland inte har haft perioder av överutbud i bostadsbeståndet i modern tid.

- Då dyker marknaden.

Enligt Tor Borg är det också än så länge fortfarande tacksamt att vara bostadsutvecklare i Sverige jämfört med hur det ser ut i många andra länder.

ANNONS

Fast på börsen verkar man dock vara mer på tå.

Några av de största spelarna på den svenska bostadsmarknaden, JM och Bonava, har rasat med 23 respektive 17 procent på tre månader. Och bland mindre aktörer hittar man exempelvis Tobin Properties, vars aktie har rasat med 31 procent sedan slutet av maj.

TT
Fakta: Stort lyft för bostäder till salu

Utbudet av befintliga bostadsrätter på bostadssajten Hemnet har inför de stora visningshelgerna i slutet av augusti och början på september skjutit i höjden.

Sajten har i augusti lagt ut nästan 11000 bostadsrättsannonser, en ökning med nästan 27 procent jämfört med augusti i fjol. I Stockholm är lyftet jämfört med augusti i fjol 43 procent.

För villor är ökningen av antalet Hemnet-annonser i augusti 12 procent till 5864 annonser.

Annonser för nyproducerade bostäder på Hemnet ingår inte i statistiken. Men enligt söktjänsten Booli har de ökat med 43 procent under årets första åtta månader jämfört med samma period i fjol, rapporterar Dagens Industri.

Källa: Dagens Industri, Hemnet

ANNONS