Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kärleken tog den åtalade till västkusten och Strömstad

I det stora målet om Falcon Funds och de misstänkta pensionsbedrägerierna var det på onsdagen dags att höra en av huvudmännen, den amerikanske medborgaren som sommarbor i Strömstads kommun.

Ledig klädd i vit skjorta och jeans kom han in i rättssalen och befriades från sina handbojor. Tunnhårig, med glasögon och spensligt byggd. Vanligtvis är det förhör som gäller enligt protokollet, men överraskande begärde han att få inleda med ett föredrag om sitt liv.

Han berättade att efter ekonomexamen i Los Angeles arbetade han i många år som säljare av värdepapper, bland annat handlade han med EBS-värdepapper (bostadslån), en typ av värdepapper som blev den utlösande faktorn bakom finanskrisen 2008, då bland annat den amerikanska storbanken Lehman Brothers gick i konkurs. Hela världsekonomin stannade.

LÄS MER: Flyktfara låg bakom gripandet i Strömstad

LÄS MER: Greps i Strömstad – åtalas för gigantisk pensionshärva

År 2006 var han med och finansierade en spelfilm, en rafflande historia med snabba bilar, sköna damer och lyxiga miljöer. Det ledde honom till Sverige, där han var aktiv med en idé att marknadsintroducera den svenska sportbilen Koenigsegg, men de tackade nej till förslaget.

Letade efter affärsmöjligheter i Sverige

I den vevan träffade han, som han uttryckte det, sin stora kärlek. En ekonom barnfödd i västra Sverige.

Det började som en romans på distans men senare gifte de sig. Då började han leta efter en affärsmöjlighet så han kunde vara mer i Sverige.

Rätten lyssnade när han fortsätter med en ursäkt:

– Jag är lite rosslig i rösten, men då jag varit inlåst nio månader i häktet har jag inte haft så många tillfällen att prata med andra.

Det gav god tid att förbereda talet och han fortsatte sin historia.

När Saab personbilar, ägd av General Motors, skulle säljas kom tillfället. Finansmannen knåpade ihop ett förslag med Koenigsegg Group och 2009 vann de budgivningen men fick inte fram tillräckligt kapital och affären gick vidare till holländska affärsmannen Muller och hans Spyder. Den sista innan Saab gick i konkurs.

Sommargästen fick leta ny affärsidé. I bagaget hade han sin kunskap om de skandaliserade amerikanska värdepappren. Nu mötte han den andra huvudmannen i pensionshärvan. En yngre svensk som drev ett callcenter i Stockholm.

Idén blev att ”förädla” pensionspengar

Inför rätten framhöll affärsmannen sin professionalitet. Han hade de vassaste värderingsprogrammen och god kontroll. Idén blev att ”förädla” pensionspengar, bland annat med hjälp av amerikanska EBS-värdepapper.

Nu gällde det att få in pengar från sparare. Den sommarboende och den yngre svensken började samarbeta.

Han köpte en fond och sålde in de tveksamma värdepapper som köptes billigt och såldes dyrt till spararna. Därigenom kunde de tillgodogöra sig mellanskillnaden, hävdar åklagaren. Sammanlagt 22 500 sparare fick bidra. De allra flesta var ovetande om att deras pengar flyttades. En del av pengarna har återfunnits, men fortfarande saknas drygt 230 miljoner.

Åklagaren kommer att visa att den sommarboende kontrollerar alla led i affären: köp, värdering och försäljning. Till sin hjälp hade han de andra åtalade som villigt hjälpte till mot provision och mutor.

Gäller att visa att affärerna var helt normala

För att slippa insyn, menar åklagaren, bollades pengar och kunduppgifter mellan olika bolag, bland annat i Sydostasien. Värdepappren har svårtydda namn och komplicerad uppbyggnad. Då blir det svårt att hänga med och det var kanske meningen.

Inför rätten gäller det nu för den sommarboende att visa att affärerna var helt normala, inget bedrägeri.

Han har tidigare gjort något snarlika affärer med en pensionsfond i Kanada. Där försvann över 700 miljoner kronor. Det slutade med en uppgörelse där den åtalade fick lämna ett hus i soliga Kalifornien. I stället blev det alltså ett exklusivt nybyggt sommarhus i Strömstads kommun.

Ännu återstår många rättegångsdagar. På måndag lär den åtalade 63-åringen få förklara hur papprens värde kunde öka så explosionsartat över en natt. Sammanlagt är fyrtio dagar avsatta för målet och det gör det till en av Sveriges största bedrägerirättegångar.

Falcon funds-härvan

Rättegången handlar om det Maltabaserade bolaget Falcon funds.

Över 20 000 pensionssparare som placerat pengar i Falcon funds fonder misstänks ha blivit blåsta på minst 230 miljoner kronor.

Den 63-årige mannen greps i sitt fritidshus i Strömstads kommun i mars. Nu står han och två kolleger inför rätta.

Totalt är 40 förhandlingsdagar inplanerade i Stockholms tingsrätt för det mycket omfattande målet.