Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

MYCKET DEBATT. Ovanligt många gick upp i talarstolen i tisdags. Här gör Karla Valdivieso (MP) ett inlägg.

Känslostark fossildebatt

Elva textrader i slutet av ett långt strategidokument svarade för kommunfullmäktiges mest laddade diskussion i tisdags kväll.

Det handlar om Strömstads vision att vara fossiloberoende år 2030. Målet ska fördjupas med ett mera detaljerat strategidokument som låg på fullmäktiges bord.

– Vi har var och en ansvar för att minska våra koldioxidutsläpp, annars går vi mot en katastrof som skapar nya folkvandringar, varnade Åsa Torstensson (C).

Om det rådde inga delade meningar, men Mattias Gustafsson (SD) ville stryka de sista två styckena i dokumentet.

– Det är ett jättebra dokument som skapar incitament, men i slutet kommer en massa egna tyckanden. Stryk dem. De tillför ingenting, de verkar snarare fördummande, sade han och yrkade på strykning.

Det gjorde Anna Gravander (MP) upprörd, "otroligt upprörd" sade hon när hon I ett känslostarkt inlägg förklarade varför.

– Klimathotet är det som oroar ungdomar allra mest. Du är ju också ganska ung, Mattias. Vi måste hjälpas åt. Det här är konkreta exempel på vad som behöver göras.

– Jag vet inte om du har barn eller om du vill ha barn, men jag kan ibland undra om jag vill ha barn. Jag måste få känna att jag vill ha barn, sade hon.

Så undrade hon vad Mattias Gustafsson menat med att meningarna om att äta mindre kött och minska på flygresorna skulle verka fördummande.

– Det vet väl alla. Hur tänker du?

Det var just det, svarade han. Att alla redan vet.

Det blev kommunalrådet Peter Dafteryd (C) som löste knuten.

– Jag håller med Anna om vad som behöver göras, men jag håller också med Mattias om att formuleringarna kanske inte är bra, förklarade han och yrkade på återremiss för att se över texten.

Så blev det också.

Övriga partier ställde upp på förslaget. Sverigedemokraterna förklarade sig nöjda med återremissen.

Även Anna Gravander är nöjd. Dagen efter förklarar hon, per telefon från tåget, att det är viktigt att hela fullmäktige står bakom formuleringarna, bara budskapet når fram.

– Jag var laddad, säger hon.

– När det gäller ett sådant här dokument är det viktigt att det inte urholkas. De här styckena handlar om vad man kan göra konkret, inte äta så mycket kött och inte flyga så mycket.

I debatten kom också andra konkreta förslag.

– Det här måste synkas med våra andra riktlinjer. Kommunen har en massa leasingbilar som rullar mycket, påpekade Ronnie Brorsson (S).

– Vi behöver sopa framför egen dörr. Var har det blivit för resultat efter min motion om Bohusbanan? Vi måste ligga på Västtrafik, sade Bengt-Göran Bergstrand (M).