Nils Bøhmer.
Nils Bøhmer.

Kärnfysiker: Stäng ner reaktorn

Kärnfysikern Nils Bøhmer krävde redan 2014 att reaktorn skulle stängas ner. Han är orlig för säkerheten vid reaktorn och menar att måndagens utsläpp ger ytterligare fog för att kräva en permanent stängning.

ANNONS
|

Nils Bøhmer är kärnfysiker och verksam i miljöstiftelsen Bellona.

Han är mycket kritisk till att Haldenreaktorn drivs vidare och redan 2014 varnade han det norska Stortinget för att förlänga koncessionen för reaktorn med 10 år.

– Det var med hänvisning till reaktorns ålder och dess dåliga säkerhetskultur. Reaktorn togs i drift redan 1958. Vi har länge varnat för säkerheten, säger Nils Bøhmer.

Vad är problemet med reaktorn?

– Jag har länge varit kritisk till att man driver en reaktor med så gammal teknologi och utrustning. De har dessutom dålig ekonomi och har fått varsla anställda. Det sammantaget ger anledning att oroa sig för att säkerheten blir lidande, säger Nils Bøhmer.

ANNONS

Kan utsläppet bero på att reaktorn och utrustningen är gammal?

– Det kan det göra, men det kan jag inte uttala mig om i dag. Det kan också handla om bristande rutiner eller något annat. Det måste till en oberoende utredning.

Hur ser du på det som nu inträffat?

– Detta är den mest allvarliga händelse jag hört om vad gäller de norska reaktorerna. Oavsett vad olyckan beror på, om det är bristande säkerhet eller inte, pekar det på att detta är en riskfylld hantering.

Vad tycker du att Statens Strålevern borde göra nu?

– Först bör de göra en oberoende granskning av vad som hänt. Sedan bör man stänga reaktorn permanent. Detta är ett extra argument för att stänga ner den helt, säger Nils Bøhmer.

Han är mycket kritisk till att IFE inte genast gav Statens Strålevern besked om utsläppet, som alltså skedde i måndags men inte rapporterades förrän i tisdags.

ANNONS

– Strålevernet kräver att ryska myndigheter varslar dem omedelbart om en olycka uppstår på ryska sidan. De borde absolut kräva detsamma av IFE.

Nils Bøhmer är relativt lugn vad gäller det externa utsläppet. Statens Strålevern bekräftade på tisdagen att utsläppen i Halden bara är en liten mängd, drygt fem procent, av vad reaktorn får släppa ut under ett år.

– Men här har utsläppet skett under kort tid, så det har större verkan än om utsläppen varit utspridda under en kortare tidsrymd. Halveringstiden för radioaktivt jod är dock relativt kort – bara åtta dagar, säger Nils Bøhmer.

Fakta: Bellona

Bellona är en miljöstiftelse som grundades 1986 av Frederic Hauge och Rune Haaland.

Den arbetar för ökad ekologisk förståelse och skydd av natur, miljö och hälsa.

Stiftelsen har kontor i Murmansk, St. Petersburg, Washington DC, Bryssel samt huvudkontor i Oslo.

2014 varnade stiftelsen för att förlänga koncessionen till Haldenreaktorn. Stortinget beslutade ändå om en förlängning till 2020.

ANNONS