Med gränsen mellan sig möttes de två redaktionerna på bron.
Med gränsen mellan sig möttes de två redaktionerna på bron. Bild: Trine Bakke Eidisen

Journalister från Halden och Strömstad möttes på bron

Mitt på Svinesundsbron, med gränsen mellan, möttes Strömstads tidning och Halden Arbeiderblad för ett samtal om den stängda gränsen och relationen länderna emellan.

ANNONS
LocationSvinesund||

Reportrarna Trine Bakke Eidissen och Kristian Bjørneby kom med norska flaggor och redaktionerna utbytte kanelbullar och ”purke”, ett bakverk från Halden.

– Vilken känsla det blir att få köra över bron igen. Så här lång tid har aldrig gått utan att jag varit i Sverige. Det är konstigt bara att stå här på bron, säger Kristian Bjørneby.

Att gränsen påverkar handeln i Strömstad och på Nordby och Svinesund stod tidigt klart. Men från en marsdag till en annan blev den annars så tunna gränsen plötsligt väldigt synlig. Från att många dagligen åkt över gränsen för att handla, hälsa på vänner och familj eller bara för att ta en promenad i Strömstad eller Halden så tog det en dag totalstopp för det. De olika ländernas strategier och ”vad Tegnell eller Erna gör och säger” blev dagliga samtalsämnen, och bidrog till en annorlunda stämning länderna mellan.

ANNONS

Jag tror det handlar mycket om rädsla. På Nexans var det problem i början med skyltar som sa ”inga svenskar här”. Det handlar bara om rädsla för att Sverige inte hade lika strikta restriktioner som Norge hade

Tydligt i början att Sverige och Norge hade olika strategier

Särskilt i början tror kollegorna på Halden Arbeiderblad att det blev så tydligt att Norge och Sverige hade så olika strategier.

– Norrmännen tänker att så som vi gör är rätt, och svenskarna så som ni gör. Så det blir ju en konstig situation, säger Kristian Bjørneby

– Ja, att det blev en så stor skillnad mellan de två länderna som annars inte har så stor skillnad mellan sig, säger Trine Bakke Eidissen.

– Jag har varit så stolt över den här gränsen, som inte är någon gräns. Att man löser sina problem fredligt och att det inte är den här spända stämningen, säger Marita Adamsson.

I Halden kommer det aldrig att bli ett tema att vi inte gillar svenskar, det ligger för nära våra hjärtan

Gränspendlare har känt sig diskriminerade

Strömstads tidning har skrivit om flera svenska gränspendlare som arbetar inne i Norge som upplevt att de blivit diskriminerade och tvingats försvara Sveriges strategi på fikarasten.

– Jag tror det handlar mycket om rädsla. På Nexans var det problem i början med skyltar som sa ”inga svenskar här”. Det handlar bara om rädsla för att Sverige inte hade lika strikta restriktioner som Norge hade, säger Trine Bakke Eidissen och får medhåll av sin kollega.

– Det blir en misstänksamhet, och i en pressad situation kan det bli att man vill passa på varandra och man är rädd för att smittas eller smitta, säger Kristian Bjørneby.

ANNONS

– Jag kan också få samtal som nyhetschef att ”nu hör jag norska i butiken”, säger Jakob Simonson.

För oss i Halden är inte Svinesund och Strömstad ett annat land. För oss är det en del av vårt närområde

Reportrarna Trine Bakke Eidissen och Kristian Bjørneby kom med norska flaggor och redaktionerna utbytte kanelbullar och ”purke”, ett bakverk från Halden.
Reportrarna Trine Bakke Eidissen och Kristian Bjørneby kom med norska flaggor och redaktionerna utbytte kanelbullar och ”purke”, ett bakverk från Halden. Bild: Trine Bakke Eidissen

LÄS MER: Pendlare måste testa sig vid gränsen

Har ni märkt skillnad mellan norska och svenska medier, hur man vinklar exempelvis?

– Det är ju en viss rivalisering. Aftonbladet skriver om vad Erna säger och VG om Tegnell, för att det ger klick. Men lokaljournalistiken är annorlunda, säger Kristian Bjørneby.

Att det skulle vara dålig stämning bland folk överlag är inget journalisterna på Halden Arbeiderblad känns vid.

– Mycket styrs av rädsla. På sociala medier är det mycket konstigt. Vi har också hört om norrmän som varit i Sverige och fått höra ”ska du vara här?”. Det finns de som har de känslorna på bägge sidorna gränsen. Men det är ett fåtal tror jag. Det är tråkigt när det sker. Men det kommer att gå över helt naturligt. Vi kommer se tillbaka på detta som en konstig och speciell tid, säger Kristian Bjørneby.

– Alla tänker att när gränsen öppnar igen så kommer det bli så som det alltid har varit, säger Trine Bakke Eidissen.

Vi åker också till Strömstad en söndag på sommaren för att inte handla någonting. Vi vill gå på bryggan och äta pizza på Buktens. Och bada på badhuset. Eller spela golf. Vi har många saker som knyter oss till er

LÄS MER: Gränspendlare om situationen: "Sjukskriven för stress"

ANNONS

”Vi från Halden har ett annat handelsmönster också än de som åker från Oslo”

Ja, när väl gränsen öppnar är det mycket som man saknat håller alla fem journalister vid gränsen med om.

– Det vi saknat i sommar var ju inte bacon och snus. För mig är inte Sverige handel alls. För mig är det resan till Strömstad med väninnorna och äta lunch eller besöka blomsterbutiken eller ta färjan till Koster, säger Trine Bakke Eidissen.

– Vi från Halden har ett annat handelsmönster också än de som åker från Oslo. Vi åker en måndagskväll och handlar det som är billigt, och köper det andra hemma. Men vi åker också till Strömstad en söndag på sommaren för att inte handla någonting. Vi vill gå på bryggan och äta pizza på Buktens. Och bada på badhuset. Eller spela golf. Vi har många saker som knyter oss till er, säger Kristian Bjørneby.

– För oss i Halden är inte Svinesund och Strömstad ett annat land. För oss är det en del av vårt närområde, säger Kristian Bjørneby.

– Vad glad jag blir när jag hör det, säger Marita Adamsson.

– Ja, jag tror att de som kommer längre bort ifrån för att åka över för att handla har inte de känslomässiga banden till Sverige som vi har. I Halden kommer det aldrig att bli ett tema att vi inte gillar svenskar, det ligger för nära våra hjärtan, säger Kristian Bjørneby.

ANNONS

LÄS MER: Marita Adamsson: Banden över gränsen är starka

LÄS MER: Kristian Bjørneby: Mens vi venter på Sverige

ANNONS