Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Gahr Støre bildar regering

Arbeiderpartiet och Senterpartiet i Norge bildar regering en månad efter valet. Därmed blir Jonas Gahr Støre (AP) landets näste statsminister, skriver TT.

Arbeiderpartiet blev största parti i valet till det norska Stortinget, med 26,3 procent av rösterna. Nu har partiet alltså förhandlat fram ett regeringsunderlag med Senterpartiet, som fick 13,5 procent, rapporterar TT.

– Vi kan konstatera att Arbeiderpartiet och Senterpartiet är överens om att bilda regering, sa AP:s partiledare Jonas Gahr Støre till norska medier vid en pressträff på fredagseftermiddagen.

Han sa att partierna nu har ett program för att utveckla Norge.

– Vi har tagit varandra i hand på det, sa Støre.

De viktigaste frågorna är avklarade och den nya regeringen kan bildas under nästa vecka, tillade han.

Senterpartiets ledare Trygve Slagsvold Vedum säger att regeringsförhandlingarna har "landat väl".

Enligt NRK har en stridsfråga i förhandlingarna varit framtiden för storfylket (regionen) Viken. Båda vill upplösa regionen, men har olika planer för hur det ska gå till. Senterpartiet vill att Stortinget ska genomföra en tvångsupplösning av storfylket, medan Arbeiderpartiet vill vänta på en frivillig ansökan från Viken om att få bli upplöst.

Detta har varit ett av Senterpartiets viktigaste vallöften.

Den nya regeringen blir en minoritetsregering som kommer att behöva stöd från ett annat parti för att få igenom sin politik.

På onsdag väntas den nybildade regeringen offentliggöra både lösningen på Vikenfrågan och hur regeringen ska få majoritet för sin politik.