Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den misstänkte 51-åringen Thomas Jisander, här med sin advokat Tavi Tuula, är anklagad för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott

Jisander häktad misstänkt för bedrägeri

Thomas Jisander, tidigare dömd för sin medverkan i den så kallade Trustorhärvan, har häktats misstänkt för försök till ett nytt jättebedrägeri. Själv beskriver han de misstänkta affärerna som "ett sedvanligt investeringsprojekt". En 39-årig man häktades också, misstänkt för inblandning i samma brott.

Thomas Jisander, som numera har ett annat namn, häktades med restriktioner på sannolika skäl misstänkt för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Därmed har vice chefsåklagaren Henric Fagher två veckor på sig att väcka åtal, om han inte får en begäran om förlängd häktning godkänd.

- Vi har arbetat under en tid med den här utredningen och den håller en nivå som håller för sannolika skäl. Det är det som är aktuellt idag, säger Fagher efter tingsrättens häktningsbeslut.

Enligt Fagher framkom nya uppgifter under häktningsförhandlingen.

- Men jag vill inte gå närmare in på något, säger han.

Enligt tingsrätten föreligger en risk för att den misstänkte avviker, undanröjer bevis eller försvårar utredningen, varför det även beslutas om restriktioner för den misstänkte 51-åringen.

Inte överraskad

Jisanders advokat Taavi Tuula är inte överraskad över häktningsbeslutet.

- Kravet är inte så högt. Det är sannolika skäl som ska visas av åklagaren och det innebär att han har långt kvar till en fällande dom, säger han.

Han upprepar att klienten förnekar brott.

- Detta är ett sedvanligt investeringsbeslut och det kommer att visa sig när hans uppgifter kommer att kunna kontrolleras och verifieras, säger han.

Det var en fåordig Jisander som framträdde i rättssalen, iklädd t-shirt och fleecetröja.

- Ja, svarade han på frågan om han är den som åklagaren avser i sitt yrkande.

I övrigt skötte Taavi Tuula hans talan i häktningsförhandlingarna i Göteborgs tingsrätt.

Jisander försökte med två andra lura till sig nästan 120 miljoner kronor från det statliga norska bolaget Eksportkreditt Norge 2014–2015, enligt åklagarens yrkande.

Den misstänkte greps tidigare i november tillsammans med en 39-årig man på Rivieran i Frankrike, nära gränsen till Monaco. Han flögs till Stockholm i onsdags och fördes därefter till häktet i Göteborg. Dit har även 39-åringen förts.

Även 39-åringen häktades

Häktningsförhandlingen med den misstänkte 39-åringen tog vid direkt efter det att tingsrätten fattat beslut i häktningsfrågan vad gäller Jisander. Även 39-åringen häktades.

Advokat Lars-Erik Olsson, som företräder 39-åringen, säger till TT att hans klient förnekar brott.

- Han är bestört men han är ganska klarsynt och vet vad de gjort. Det är ett upplägg med olika bolag, inte för att undandra beskattning, utan det handlar om ägande av källkoder och annat, säger han om den företagsstruktur de misstänkta ska ha använt sig av i det misstänkta bedrägeriförsöket.

Tredje man i Monaco

En tredje inblandad man, även han skriven i Göteborg, greps i Monaco en vecka efter tillslaget då Jisander och 39-åringen greps.

Alla tre är sedan tidigare häktade i sin frånvaro av Göteborgs tingsrätt.

Jisander och 39-åringen har kunnat överföras till svenskt häkte på grundval av en europeisk arresteringsorder.

När det gäller den misstänkte som greps i Monaco handlar det dock om ett regelrätt utlämningsärende, då Monaco inte är med i EU. Det innebär att ärendet måste hanteras via diplomatiska kanaler och inte direkt mellan berörda nationella myndigheter.

- Då tar det lite längre tid, säger Henric Fagher.