Jakob Simonson, Nyhetschef för Strömstads Tidning.
Jakob Simonson, Nyhetschef för Strömstads Tidning. Bild: Lasse Edwartz

Jakob Simonson: Teori och praktik – ibland möts de inte i kommunen

När vi för någon månad sedan började planera artikelserien om tystnadskulturen i Strömstads kommun var en av anledningarna att kunskapen generellt verkar vara dålig i kommunen om vilka regler som gäller för yttrandefriheten. Åtminstone i praktiken.

ANNONS
LocationStrömstad||

Chefer som inte har någon koll på yttrandefriheten. En anställd som blir hotad med avsked för att hen pratat om sina arbetsvillkor med utomstående. Det handlar dessvärre om Strömstad år 2019.

Det finns teori – där är alla överens om vilka lagar och regler som gäller när det handlar om yttrandefrihet och meddelarfrihet – och så finns det praktik. Och i det senare fallet är det inte alltid som de vackra idealen praktiseras i verkligheten.

En anställd i Strömstads kommun som vi talat med inför den här artikelserien berättar om hur hen pratat öppet om sina arbetsvillkor – och därefter hotats med avsked av sina chefer på grund av bristande lojalitet.

ANNONS

"Yttrandefriheten är viktig för transparensen i samhället"

Det är bara det att en lojalitetsprincip aldrig kan övertrumfa meddelarfriheten och yttrandefriheten, som finns med i den svenska grundlagen. Som i det här fallet innebär att en anställd utan repressalier måste få berätta om de villkor hen arbetar under.

Att detta, uppenbarligen, understundom fallerar i Strömstads kommun är verkligen inte bra, på många nivåer.

LÄS MER:Förskolläraren: "Man är tyst och håller sig lojal"

Yttrandefriheten är viktig för transparensen i samhället. Man måste kunna lämna vilka uppgifter som helst, som inte är direkt sekretessbelagda, för att kunna föra ut missförhållanden och diskutera dem.

Men lagen går längre än så. Offentligt anställda får inte efterfråga var en viss uppgift kommer ifrån. Då bryter de mot lagen. Det har dessvärre hänt vid en rad tillfällen att vi fått frågan från tjänstemän och politiker: ”Vem har tipsat dig om det här?” eller ”Var har du fått den här uppgiften ifrån?”

Går vidare med tjänstemän och politiker

Den frågan är man alltså enligt lag förbjuden att ställa.

Synen på offentliga handlingar kan också svaja betänkligt. Jag har från politiker i Strömstad – ingen nämnd, ingen glömd – fått höra över huvudet på mig vid ett sammanträde att ”vi stämplar det här som arbetsmaterial, så behöver vi inte lägga upp det (som allmän handling).”

Jag har också – vid en rad tillfällen – fått höra att man inte vill diskutera förslag – man måste få ta beslut i lugn och ro, så kan man diskutera dem sedan. Men om beslutet redan är fattat är det ju för sent att diskutera förslaget.

ANNONS

Jag säger inte att det regelmässigt fungerar så här i Strömstads kommun. Men det är ett tillräckligt stort problem för att det ska vara viktigt att sätta sökarljuset på.

I kommande delar av artikelserien kommer vi bland annat att tala med tjänstemän och politiker om deras syn på öppenhet.

LÄS MER:Facken märker av en rädsla att prata om problem

ANNONS