Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jättelik estländsk ramp har anlänt

På torsdagen anlände pråmen Viiru som hade med sig den estländska och 195 ton tunga ombordstigningsrampen till nya färjeterminalen i Strömstad. Under fredagen planeras en montering av den jättelika rampen vid färjeterminalen i hamnen på Torskholmen.

Förbipasserande kan inte ha undgått att lägga märke till den gigantiska norska kran som stått som ett spjut upp i skyn vid färjeläget i hamnen på Torskholmen i Strömstad sedan början av veckan.

LÄS MER: Jättelik ramp på väg från Estland till hamnen

Kranen, som har en kapacitet att lyfta 400 ton, har väntat in den 27 meter breda och 195 ton tunga ramp från Estland som ska monteras i samband med omgörningen av färjeterminalen, som planeras stå klar tills att Color Lines nya fartyg börjar trafikera sträckan Strömstad – Sandefjord.

LÄS MER: Stor satsning för ny stor färja

På torsdagen anlände den jättelika rampen som bogserats på pråmen Viiru som i sin tur bogserats av en finskflaggad bogserbåt, hela sjövägen från Tallinn till Strömstad.

Preliminärt datum för rampmonteringen är fredagen den 11 januari.

Fakta: Nya färjeläget

Skapas för att kunna ta emot Color Lines nya stora hybridfärja (den största i sitt slag) som kommer sjösättas och åka på sträckan Strömstad – Sandefjord i juni 2019.

Hela ombyggnaden är beräknad att kosta 150 miljoner där rampmonteringen är ett led i arbetet. Kommunen lånar pengar för att klara av investeringen och tanken är att rederierna som går på sträckan, Color Line och Fjord Line, ska betala på sikt under en längre avbetalningstid. Den nämnda rampkonstruktionen kostar tolv miljoner kronor.

Hamnen planeras att öppna igen för färjetrafik den 21 januari.