Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bohusläningarna är engagerade i att ta hand om stränder och hav. Bild: Pontus Johansson
Bohusläningarna är engagerade i att ta hand om stränder och hav. Bild: Pontus Johansson

Ivriga strandstädare på Bohuskusten

Bohusläningarna är bra på att städa stränder. Flera kommuner i Bohuslän är bland dem som visar var Kusträddarna har störst andel av befolkningen. Bland andra Strömstad och Tanum finns på tio-i-topp-listan.

Organisationen Håll Sverige Rent har avslutat årets vårstädarkampanj och presenterade resultaten inför Världshavsdagen 8 juni.

Mer än 40 000 personer har deltagit i vårens kampanj för att rädda hav och stränder från nedskräpning Allra hårdast engagerade har Sotenäsborna varit. Med 3 strandstädare per 100 invånare ligger de etta i Sverige, följda av i tur och ordning Nordmaling, Öckerö, Oxelösund och Tanum. Strömstad ligger på nionde plats, Lysekil på sjätte och Orust på tionde.

– Sju av tio svenskar tycker att det är viktigast att minska nedskräpningen i haven. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Håll Sverige Rent, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

– Det allra mesta av skräpet i världens hav kommer från land och större delen är plast som bara använts en kort stund. I Kusträddarna hindrar vi tillsammans skräp från att hamna i havet, en påse i taget, fortsätter hon.