Ekobrottsmyndigheten skönjer en koppling mellan insiderbrott och grov organiserad brottslighet. Arkivbild.
Ekobrottsmyndigheten skönjer en koppling mellan insiderbrott och grov organiserad brottslighet. Arkivbild.

Insiderbrott kopplas till organiserad brottslighet

Nya siffror visar att antalet anmälda insiderbrott var 70 procent fler under årets första tio månader jämfört med samma period förra året. Samtidigt ser nu Ekobrottsmyndigheten kopplingar mellan insiderbrott och grov organiserad brottslighet.

ANNONS
|

- På senare tid har vi kunnat skönja kopplingar mellan våra utredningar och personer som vi vet figurerar i samband med grov organiserad brottslighet. Det är en viss förändring i klientelet, säger Gunilla Sandblom, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM).

Ökar med 70 procent

Under årets första tio månader var antalet anmälningar om insiderbrott som inkom till finansmarknadskammaren vid EBM 70 procent fler jämfört med samma period förra året, de ökade från 114 till 195.

ANNONS

Axis, Fortnox och Cloetta är några bolag som uppmärksammats i samband med insidermisstankar i år.

EBM startar ofta sina utredningar utifrån de anmälningar om avvikande handel som kommer från marknadsplatserna, exempelvis Stockholmsbörsen. Konkret kan det gälla aktiehandel som har skett kort före ett offentliggörande av en nyhet som påverkar kursen.

Vilka har handlat?

I dessa fall sker en undersökning av vem som har handlat, om den har någon koppling till aktuellt bolag eller om någon med koppling till företagsledningen, exempelvis en familjemedlem, har handlat i aktien.

- Sedan försöker vi hitta bevisning på att informationen har gått över från den person som haft kännedom om informationen till den som har handlat. Vi använder oss av tvångsmedel som anhållan, husrannsakan, förhör och beslag, säger Sandblom.

- Svårigheten är att bevisa vad som förts vidare mellan personer. Vi har några få fällande domar som grundas enbart på handelsmönster, säger Sandblom.

ANNONS

Att antalet insiderbrott ökar tror EBM beror på en trend av nynoterade bolag på Stockholmsbörsen. De goda tiderna gör också att det finns fler nyheter om exempelvis förvärv i de etablerade bolagen.

Kritik mot lagstiftning

EBM har fått kritik för att man inte når fram till fällande domar. Enligt Sandblom finns det brister i lagstiftningen som gör det extra svårt för myndigheten.

- Varje år får vi lägga ned flera förundersökningar där vi har full bevisning om att en person har lämnat vidare insiderinformation till närstående. Men på grund av en gammal regel i rättegångsbalken får vi inte använda sådan information, meddelanden mellan närstående. Vi får inte ta det i beslag och vi får inte använda det som bevisning i domstolen, säger Gunilla Sandblom.

Enligt EBM har "lagstiftaren" uppmärksammats på problemet och frågan utreds nu av regeringen.

Regeringskansliet meddelande på torsdagen att utredningen ska överlämnas till justitie– och inrikesminister Morgan Johansson (S) den 12 december.

TT
Fakta: Uppmärksammade insiderfall

• Axis – den 30 oktober i år åtalades fem personer gällande insiderbrottslighet relaterat till Canons köp av bolaget. Totalt har 15 personer åtalats i fallet med Canons förvärv av Axis.

• Cloetta – pågående förundersökning gällande insiderbrott och aktieförsäljningar i samband med att bolaget vinstvarnade den 14 september i år.

• Fingerprint:– förundersökning om grovt insiderbrott kopplat till bolagets vinstvarning den 8 december 2016, gällande en före detta insynsperson, är nedlagd sedan 31 oktober i år. Åtalet rörande samma person om grovt insiderbrott från 2015 kvarstår.

• Fortnox – pågående förundersökning.

• Hexagon – rättegång har inletts i Oslo tingsrätt mot bolagets vd angående insiderbrott.

Under 2017 har ogillande domar angående insiderfall kommit för handel med aktier i Axis, Traveas och Peptonic.

Misstänkt insiderhandel:

Stockholmsbörsen och andra värdepappersinstitut och banker är skyldiga att rapportera transaktioner som kan antas vara marknadsmissbruk – misstänkt insiderhandel eller misstänkt marknadsmanipulation – till Finansinspektionen. Myndigheten lämnar i sin tur anmälningarna till EBM vid misstanke om brott.

ANNONS