Inget mera möte mellan Stefan Löfven och Erna Solberg

Ett möte mellan statsministrarna i Sverige och Norge var planerat till måndag eftermiddag. Men det mötet tidigarelades till fredagen. Något nytt möte mellan Stefan Löfven och Erna Solberg är inte planerat, enligt Stefans Löfvens pressekreterare Mikael Lindström.

ANNONS
|

Statsministermötet resulterade i lättnader för vissa gränspendlare. De som dagpendlar från Sverige till arbete i Norge får nu passera gränsen, under förutsättning att de har ett covid-test som inte är äldre än sju dagar och diverse intyg om bland annat fast anställning.

Men de problem den stängda gränsen skapar för pendlarna är inte helt lösta. Veckopendlare kan fortfarande inte resa fram och tillbaka utan har att välja på att inte kunna ta sig till jobbet i Norge eller inte kunna resa hem till familjen i Sverige. Inte heller är frågan löst om ekonomisk kompensation till dem som förlorat sin inkomst för att de varit utestängda från arbetet på grund av gränsstängningen.

ANNONS

Det blir dock inte statsministrarna som håller i ansträngningarna för att lösa de problemen, enligt Mikael Lindström, som i ett meddelande till tidningen förklarar följande: ”Statsministrarna har löpande kontakt i viktiga ärenden, men i det aktuella ärendet hanteras det dagliga arbetet av fackministrarna och deras departement.”

Ansvariga ministrar för detta dagliga arbete är på svensk sida arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, ministern för nordiskt samarbete Anna Hallberg, näringsminister Ibrahim Baylan och inrikesminister Mikael Damberg.

ANNONS