Det blir inget förvärv av Tata Steels europadel för SSAB.
Det blir inget förvärv av Tata Steels europadel för SSAB. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ingen Tata-affär för SSAB

Ståltillverkaren SSAB:s samtal kring förvärv av Tata Steel har avslutats. Bolagets vd meddelar att det skulle bli för dyrt att ställa om stålverket i Nederländerna för att passa in i deras hållbara strategi.

ANNONS

I november förra året bekräftade SSAB att de hade inlett samtal med det Indiska stålbolaget Tata Steel om ett förvärv av deras europeiska del, koncentrerat till en anläggning i IJmuiden (Nederländerna).

– Vi har dragit slutsatsen att vi inte ska genomföra det här förvärvet för att vi får inte in det i vår strategi. Vår ambition och viktigaste strategi är att vara ledande med grön omställning och först med fossilfritt stål.

– Det är för stor osäkerhet och för dyrt att ställa om IJmuiden enligt vår hypotes, därför avslutade vi samtalen.

Bolaget kämpade med en svag marknad förra året. Martin Lindqvist, vd på SSAB, säger att de haft utmaningar, men att fjärde kvartalet såg bättre ut.

ANNONS

– Det var en bra avslutning på ett tufft år. Jag tycker att 2020 var ett prövande år med väldigt volatil efterfrågan och covidutmaningar, men när efterfrågan kom tillbaka fjärde kvartalet var vi snabba med att öka produktionen igen.

I delårsrapporten för fjärde kvartalet skriver bolaget att de inte kommer att föreslå någon utdelning för 2020. Detta samtidigt som bolaget vände till vinst före skatt på 346 miljoner kronor vilket kan jämföras med förlusten på 1,2 miljarder kronor samma period föregående år.

Intäkterna på drygt 16,9 miljarder kronor låg i linje med samma period föregående år.

Efterfrågan på stål under inledningen av 2021 bedöms nu vara fortsatt god och SSAB uppger att man tror på en ökad leverans jämfört med föregående kvartal.

– Vi ser i första kvartalet en god efterfrågan. Sedan får man lägga in en brasklapp kring hur covid-19 kan påverka oss på lång eller kort sikt. Vi väntar oss ökande volymer och ökande priser in i första kvartalet.

Martin Lindqvist ser positivt på efterfrågan på flera marknader.

– Vi ser en återhämtning i efterfrågan i Europa, USA och på fler marknader. Det är en kombination av ökande underliggande efterfrågan när produktion kommer igång igen och låga lagernivåer, så det ser hyggligt ut för första kvartalet.

ANNONS

Tea Oscarsson/TT

ANNONS