Även om flera företag låter de anställda välja vilka helgdagar de vill vara lediga så har det inte blivit något större genombrott på den svenska arbetsmarknaden. Arkivbild.
Även om flera företag låter de anställda välja vilka helgdagar de vill vara lediga så har det inte blivit något större genombrott på den svenska arbetsmarknaden. Arkivbild.

Ingen stor efterfrågan på flexhelger

Möjligheten att byta de kristna lediga helgdagarna i almanackan mot andra religioners högtidsdagar har funnits inom flera företag och avtalsområden i tio år, men det breda genomslaget har uteblivit. Spotify är det senaste i raden av företag som inför helgflex.

ANNONS
|

Redan för tio år sedan kunde tusentals ingenjörer, arkitekter och apotekspersonal välja att jobba till exempel julafton och byta den mot en annan helgdag som inte är rödmärkt i almanackan. Nu erbjuder Spotify sina 3500 anställda samma sak.

“Vår nya policy är utformad för att ge våra medarbetare den flexibilitet och frihet de behöver för att kunna fira de värderingar och den tro som ligger dem varmast om hjärtat", säger Katarina Berg, global HR-chef på Spotify, i ett pressmeddelande.

Inte prioriterat

Hur det fungerar på företagen som infört möjligheten varierar. Mobiloperatören Tre, som började med flexibla helger 2014, räknar varje år samman de röda helgdagarna i en pott och ur den kan anställda välja att lägga sina ledigheter på andra religiösa eller kulturella högtidsdagar.

ANNONS

- Det har inte hänt så mycket på det här området de senaste åren. Det finns inom några kollektivavtal men tillämpas inte i någon större utsträckning, säger David Wästberg, talesperson för arbetsgivarorganisationen Almega.

- Vi är principiellt positiva till det här och tycker att det är ett bra system. Men det har inte stått särskilt högt på prioriteringslistan, fortsätter han.

Facklig tveksamhet

Från fackligt håll har det tidigare uttryckts tveksamhet. Det har bland annat handlat om ob- och extraersättningarna som utgår på helgdagarna men som försvinner när de byts bort.

- Vi vill att arbetsgivarna ska underlätta så att anställda kan vara lediga på de religiösa helgdagar de har och i grunden är vi väldigt positiva till det här. Det känns orimligt att den som tillhör en religion måste använda alla semesterdagar för att fira högtiderna, säger Peter Tai Christensen, utredare på Unionens enhet för avtal och politik.

ANNONS
TT
Fakta: Röda dagar 2018

Nästa år blir de flesta anställda helt eller delvis lediga under nio kristna helgdagar.

De främsta muslimska högtiderna är id al-fitr och id al-adha som nästa år infaller cirka 15 juni respektive 21 augusti.

Judarnas nyår rosh hashana firas i september eller oktober. Jom kippur firas tio dagar efter den judiska nyårsdagen.

ANNONS