Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Experter råder dem som inte måste köpa bostad att invänta besked om de skärpta amorteringskraven.

Ingen köpfest inför stundande amorteringskrav

Behöver du inte flytta? Sitt still i båten. Det är rådet inför att amorteringskravet väntas skärpas ytterligare.

Det mesta lutar åt ett skärpt amorteringskrav. Beskedet tros komma i nästa vecka och har spätt på nervositeten på en redan osäker bostadsmarknad.

Tillsammans med frågetecken kring när och hur mycket Riksbanken höjer räntan är det många som nu biter på naglarna.

- Osäkerhet är det absolut värsta som ekonomiska aktörer vet. Det är som ett gift för ekonomisk aktivitet, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom vid Stockholms Handelskammare.

Han råder dem som inte behöver flytta att invänta beskedet kring amorteringskravet och se hur marknaden påverkas.

- Det vore olyckligt om man fattade beslut enbart på grund av nervositet för vad kravet innebär.

Förstaköpet svårast

De som köper bostad för första gången eller flyttar till storstadsområden spås drabbas hårdast, även om de gynnas av att marknaden vänt från säljarnas till köparnas fördel. Men även de som redan har en bostad och flyttar kan påverkas, beroende av belåningsgrad.

- Trångbodda barnfamiljer med medelinkomst som ska köpa större i storstan, tar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, som exempel.

Till amorteringskravet läggs att ta hänsyn till både bolånetak och fallande priser på framför allt bostadsrätter. Såväl Hatzigeorgiou och Gabrielsson är överens om att prisfallet på sikt även kommer att inbegripa småhus.

- Det är inte lika stor ruljans på de här objekten och det finns inte lika många. Effekten kommer därför att dröja. Men jag är ganska övertygad om att vi kommer att se att detta även påverkar småhus, säger Hatzigeorgiou.

Samtidigt kan ett besked i amorteringsfrågan ge en tillfällig köpboost då många vill hinna göra affär innan kravet träder i kraft, enligt Gabrielsson.

Gör en kalkyl

För många kan det vara svårt att förstå och få ihop de ekonomiska kalkylerna.

- Men ta dig tid att sätta dig in i hur din situation ser ut. Och ta hjälp av banken, mäklaren och dina vänner, säger Gabrielsson.

Huruvida man bör köpa eller sälja först finns det inget enkelt svar på, enligt Gabrielsson. De som väljer att sälja först vet hur mycket pengar de har att röra sig med men kan på grund av att färre antal bostäder tros komma ut på marknaden ha svårt att hitta rätt objekt. Å andra sidan riskerar de som köper först och säljer sedan att sitta med lån som är svåra att klara av.

- Det är nästan omöjligt att göra rätt här, säger Gabrielsson.