Det är Statistiska centralbyrån som mäter inflationen i Sverige genom att mäta priser.
Det är Statistiska centralbyrån som mäter inflationen i Sverige genom att mäta priser. Bild: Karin Wesslén / TT

Inflationen upp till 9 procent i augusti

Inflationstakten är nu uppe i 9 procent i Sverige. Det är den högsta nivån på minst 31 år, enligt SCB.

ANNONS
|

Ökningen i augusti är något mer än väntat, enligt DI som hänvisar till Infronts analytikersammanställning. De hade i snitt väntat sig att siffran skulle landa på 8,9 procent.

– Kraftigt stigande elpriser bidrog till den höga inflationstakten i augusti, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

Enligt deras sammanställning så handlar det om en månadsförändring på 29 procent för elen i Sverige, en ökning som enligt SCB bidragit till att inflationstakten ökat med 1,5 procent mellan juli och augusti.

De livsmedelsprodukter vars pris steg mest mellan juli och augusti var apelsiner och avokado.

– Priset på apelsin steg med nästan 34 procent och priset på avokado med drygt 25 procent mellan juli och augusti. Samtidigt sjönk priset på gurka med drygt 17 procent och på morötter med strax över 19 procent, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

ANNONS

Enligt SPP:s och Storebrands sparekonom Shoka Åhrman kommer hushållen påverkas negativt av den breda prisuppgången på sådant som livsmedel, restaurangbesök och hushållsinventarier.

– Det här är första gången på många år som hushållen har fått mindre köpkraft. Reallönerna minskar. Börsen påverkas av de amerikanska inflationssiffrorna mer än av de svenska inflationssiffrorna. Man får räkna med att börsen kommer vara skakig framöver, säger Åhrman i ett pressmeddelande.

SCB mäter inflationstakten enligt KPIF – Konsumentprisindex med fast ränta – vilket alltså är förändringen från samma månad föregående år. Inflationen har inte varit på den här nivån sedan 1991 och är med andra ord en bra bit från Riksbankens mål om att inflationen ska ligga på 2 procent.

Enligt Shoka Åhrman försvårar den höga inflationen Riksbankens väg framåt.

– Riksbankens räntehöjningar ger inte effekt om inte energipriserna förändras, säger Åhrman i ett pressmeddelande.

I juli var inflationstakten 8,0 procent. Då hade inflationen sjunkit mer än väntat på grund av lägre energipriser. Nedgången var den första sedan januari i år, men få experter verkar då ha trott på en vändning, enligt TT. Matpriserna rusade nämligen samtidigt i en takt man inte sett sedan mitten av 1980-talet, enligt Nordeas chefsanalytiker.

Fakta: Svensk inflation

Inflation betyder att priserna stiger i allmänhet, så att du kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Riksbanken i Sverige har som uppgift att hålla inflationen stabil på runt 2 procent.

Enligt måttet KPIF mäts inflationens årstakt med fast ränta. Så här har årstakten sett ut månad per månad sedan juni 2021.

Juni 2021: 1,6 procent

Juli 2021: 1,7 procent

Augusti 2021: 2,4 procent

September 2021: 2,8 procent

Oktober 2021: 3,1 procent

November 2021: 3,6 procent

December 2021: 4,1 procent

Januari 2022: 3,9 procent

Februari 2022: 4,5 procent

Mars 2022: 6,1 procent

April 2022: 6,4 procent

Maj 2022: 7,2 procent

Juni 2022: 8,5 procent

Juli: 2022: 8,0 procent

Källa: SCB/TT

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS