Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centralbanker som Riksbanken, med Stefan Ingves (bilden), bör skynda långsamt med att dra ned på penningpolitiska stimulanser enligt IMF. Arkivbild.

IMF varnar för ökat risktagande

Minusräntor och andra penningpolitiska stimulanser har blåst upp tillgångsvärden och risker i finanssystemet, varnar Internationella valutafonden (IMF). Men vägen tillbaka till normala räntenivåer är lång.

Skynda långsamt, är IMF:s råd i sin Global Financial Stability Report. Rådet är riktat till alla centralbanker, inklusive Riksbanken med Stefan Ingves, som är i färd med att börja avveckla sina penningpolitiska stimulanser.

Siktet bör vara inställt på flera års normaliseringsprocess, enligt IMF.

"En för snabb takt i normaliseringen skulle rycka undan stödet för en uthållig återhämtning och den uppgång i kärninflation som är önskvärd bland större ekonomier", skriver IMF.

Strama åt

Samtidigt är det viktigt att stegvis börja strama åt stimulanserna, då det just nu finns alldeles för mycket pengar som jagar alldeles för få tillgångar som ger avkastning.

Beräkningar visar att mindre än 5 procent av dagens kreditvärdiga tillgångar ger en avkastning över 4 procent. Det kan jämföras med före finanskrisen, när andelen tillgångar som gav över 4 procent i avkastning låg på 80 procent.

Flyttat riskfokus

IMF:s ekonomer konstaterar även att fokus när det gäller risk på senare tid har flyttat från banksystemet ut i andra delar av finanssystemet, bland annat med högt belånade hushåll och företag utanför finanssektorn.