Finansminister Magdalena Andersson (S) åker till Washington DC för att delta i IMF:s årsmöte. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) åker till Washington DC för att delta i IMF:s årsmöte. Arkivbild.

IMF-möte om uthållig tillväxt

IMF:s och Världsbankens årsmöte i Washington DC har redan tjuvstartat. Temat är lite spretigt, men det mesta handlar om hur den globala ekonomiska återhämtningen kan göras uthållig.

ANNONS
|

Den globala tillväxten hotas bland annat av att flera tunga centralbanker runt om i världen just nu är i färd med att avveckla ekonomiska stimulanser i form av stödköp och rekordlåga räntor.

Internationella valutafonden (IMF) har nyss höjt sin globala tillväxtprognos, trots att USA och Storbritannien går sämre än väntat. Men fonden varnar, som vanligt, även för risker i finanssystemet – bland annat i Europas banksektor.

"Ingen kraft i penningpolitiken"

En uppsjö av evenemang kopplade till årsmötet har redan inletts i den amerikanska huvudstaden. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist hade i mötesfloran velat se mer diskussion om grunderna för dagens penningpolitik.

- Skulle vi stå med en lågkonjunktur om ett eller två år finns i dag ingen kraft i penningpolitiken, varnar han.

ANNONS

Han dömer ut centralbankernas stora program för stödköp av obligationer som relativt verkningslösa. Han tillägger att en styrränta på minus, som i Sverige, inte heller får någon märkbar effekt så länge räntegolvet är kvar på noll i form av kontanter i ekonomin och lönekonton utan straffränta.

Dessutom pekar han på att det historiskt har visat sig att det krävs utrymme att sänka räntan med kanske tre procentenheter för att penningpolitiken ska ha effekt.

- Vilken centralbank har det i dag? frågar han.

Temperaturen höjs

Politiskt höjs temperaturen på IMF-mötet på fredag. Och på lördagkvällen svensk tid kulminerar det när den innersta kretsen i den globala finanseliten, med IMF-chefen Christine Lagarde i spetsen, håller presskonferens.

- Mötet är en möjlighet för oss att synka och ensa bilderna om hur det ser ut, säger finansminister Magdalena Andersson (S) inför sin avresa.

ANNONS

Hon ska vid sidan av själva årsmötet även på tu man hand träffa kollegor från Kina och Latinamerika. Hon har även bokat ett möte med Everett Eissenstat, rådgivare för internationell ekonomisk politik i Vita huset.

När Donald Trump tillträdde som president i USA i januari var det många som befarade en tvärvändning i USA:s politik när det gäller samarbete i multilaterala institutioner som IMF och Världsbanken. Hittills har det dock inte blivit så.

- Den nya USA-regeringen har ju inte utsett någon ny guvernör till IMF:s styrelse, så där driver de än så länge ingen aktiv linje, säger Andersson.

TT
Fakta: Svenskarna på plats

Riksbanken har skickat tre representanter till IMF:s årsmöte i Washington. Förutom riksbankschefen Stefan Ingves följer, som vanligt, vice riksbankschef Per Jansson med. Dessutom har kollegan Cecilia Skingsley anslutit sig i år.

Cecilia Skingsley ska hålla tal på den Internationella bankföreningen (IIF) i Washington med rubriken "Chasing Out: The End of Paper Currency". Hon deltar även i en paneldiskussion arrangerad av IMF om hur teknisk utveckling i finanssystemet ökar utsikterna för minskade könsskillnader och ett inkluderande finanssystem.

Riksbankschefen Stefan Ingves deltar för sin del i en paneldebatt arrangerad av Bretton Woods-kommittén

Finansminister Magdalena Andersson (S) ansluter också till årsmötet på torsdag, för att bland annat hålla i ett seminarium om inkluderande tillväxt under parollen "Global Deal" tillsammans med Världsbanken, IMF:s systerorganisation som också har årsmöte i veckan.

Till Världsbankens årsmöte skickar regeringen samtidigt statssekreterare Ulrika Modéer.

Källor: Regeringskansliet, Riksbanken

ANNONS