Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/17

Idefjordens granitläktare renoveras

Idefjordens idrottsplats i Krokstrand invigdes 1938. Nu står det klart att anläggningens karaktäristiska läktare i bohusgranit får ett efterlängtat ansiktslyft.

Det var på kommunstyrelsens sammanträde som beslutet godkändes om att 180 000 kronor avsätts för renoveringen av granitläktaren. Av totalbeloppet kommer 100 000 kronor från länsstyrelsen. Resterande belopp står kommunen för.

Ulla Karlström är antikvarisk medverkande vid Bohusläns museum. Hon förklarar vilka delar av läktaren som behöver restaureras och åtgärdas.

– Strömstads kommun har fått bidrag från länsstyrelsen för att renovera granitläktaren. Stenen, vid det översta lagret på granitläktaren, håller på att ge med sig. Detta på grund av att rostsprängningen från räcket spränger sönder stenen. Åtgärderna det handlar om är att laga stenen och räcket på läktaren.

Exakt när arbetet ska starta är ännu inte fastställt. Ulla Karlström har fört dialog med kommunen, entreprenörer och en smed.

– Det borde nästan vara klart. Men vi har stött på problem med utförandet eftersom arbetet ska göras på ett antikvariskt sätt både gällande material och metod. Att hitta någon som klarar av att göra det har varit väldigt svårt, säger Ulla Karlström.

"Verkligen fantastisk"

Fotboll och friidrott är några av sporterna som utövats på anläggningen. Ulla Karlström hyllar också den unika läktaren som är vackert belägen i hjärtat av Krokstrand.

– Den är verkligen helt fantastisk. Jag tycker det är synd att det inte är fler som känner till anläggningen och läktaren. Den är så vacker.

Krokstrands IS är föreningen som har hållit till på Idefjordsvallen. Historiskt sett har bland annat flera norska lag valt att lägga för-säsongsmatcher på gräsplanen.

– Det har säkert funnits en oerhörd stolthet bland dem som varit med och byggt anläggningen. Så säker man kan vara så är det lokalt material och stenhuggare från Krokstrand som bidragit.

Dafteryd: "Riktig skatt"

Strömstads kommunalråd Peter Dafteryd (C) instämmer i hyllningen.

– Den här granitläktaren är en riktig skatt. Det finns bara en sådan här granitläktare och den finns i Krokstrand.