Kungsbryggeriet i Älta startade för ett drygt år sedan och brygger omkring 1 000 liter i veckan. "Det har gått förvånansvärt snabbt, alla fyra grundare är företagare sedan innan så vi försöker att jobba affärsmässigt och hitta lönsamma kundkretsar", säger Thomas Hortobagyi.
Kungsbryggeriet i Älta startade för ett drygt år sedan och brygger omkring 1 000 liter i veckan. "Det har gått förvånansvärt snabbt, alla fyra grundare är företagare sedan innan så vi försöker att jobba affärsmässigt och hitta lönsamma kundkretsar", säger Thomas Hortobagyi.

Hyllorna dignar av svensk alkohol

Antalet svenska produkter som säljs på Systembolaget har ökat kraftigt de senaste åren. 2009 fanns 897, förra året var det 2 668. Det är främst mikrobryggerierna som driver på trenden, men även vinodlarna och sprittillverkarna blir fler.

ANNONS
|

Det luktar snarare badhus än krog inne på Kungsbryggeriet i Älta i Nacka kommun. Stora blänkande tankar står sida vid sida, några provrör står rengjorda i ett diskställ. Hygienen är viktig för ett mikrobryggeri, berättar Thomas Hortobagyi, en av grundarna och den hittills enda heltidsarbetaren på företaget.

- Det är 95 procent städning, och fem procent bryggande, säger han.

Kungsbryggeriet är en del av en tydligt växande trend i Sverige: Alkoholtillverkarna blir fler. Hortobagyi och kollegorna valde att haka på för ett drygt år sedan. Till skillnad från många andra har de sin bakgrund från företagarvärlden, snarare än att de är entusiaster.

ANNONS

- Vi är egentligen inga ölnördar, lustigt nog. Vi brygger det vi själva vill ha, en god öl, säger han.

Lokalt är unikt

Antalet tillstånd för att tillverka eller bearbeta alkohol har sedan 2013 mer än fördubblats, från 242 till 560, enligt Skatteverket.

- Trenden har fortsatt, det bara stiger. Vi som jobbar med det här funderar på om det finns någon mättnad, säger Johannes Andersson på myndigheten.

Staffan Aldin är inköpare på Systembolaget. De öltillverkare som är i kontakt med honom lyfter fram det hantverksmässiga och den höga kvalitén när det försöker att få in sina flaskor på Systembolagets hyllor. Och så klart det lokala, som oftast är det unika.

- Vi ser flera bryggerier som säljer betydande mängder på lokala och regionala marknader, säger han.

ANNONS

Kvalitet framför kvantitet

Men det är inte bara inom ölen som småskaligheten märks. För åtta år sedan fanns fem svenska vita viner på Systembolagets hyllor. Förra året var de uppe i 46. Och antalet svenska sprittillverkare som säljer på Systembolaget har sedan 2009 fördubblats till drygt 90.

- Vad som är spännande är att de som driver mikrodestillerier är entreprenörer med passion för spännande produkter. Det är kopplingen till mat och dryck, det är inget superi. Det är inte så att det är billiga produkter, utan kvalitetsprodukter med mycket stolthet, säger Anna De Geer, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

Och eftersom alkoholkonsumtionen per capita i Sverige sjunker, ser Systembolagets Staffan Aldin inget negativt med att de svenska tillverkarna och produkterna blir fler.

- Det är snarare något positivt, eftersom folk tänker mer kvalitet i stället för kvantitet.

Liten andel

Samtidigt ska man inte överskatta småtillverkarnas betydelse. Mikrobryggerierna står för 5,4 procent av försäljningen av svensk öl på Systembolaget. De sex bryggerijättarna står för resten. När det gäller vinet tar rankorna tid att växa till sig och kan bara odlas i en mindre del av landet, och spritmarknaden anses allmänt svår.

ANNONS

Trots att antalet tillverkare skjutit i höjden så minskar faktiskt den totala försäljningen av svensk sprit, vilket Aldin ser som anmärkningsvärt. Svensk punsch och whisky är undantag, i övrigt ser det "dystert" ut, enligt Aldin.

- Folk pekar gärna på Absoluts framgång på 1980-talet, men det var en konsekvens av en väldigt lyckad reklamkampanj. Det har visat sig vara svårt att nå de framgångarna. Det finns fler exempel på misslyckande än lyckande.

Men på Kungsbryggeriet blickar man framåt. Hortobagyi säger att det hittills gått förvånande snabbt och han ser stora möjligheter att bygga upp bryggeriets varumärken.

- Vi ser inga problem. Vi ser redan över hur vi kan utöka, säger han.

TT
Fakta: Här tillverkas alkoholen

Län Antal tillverkare* Typ av produkt (urval)

Blekinge 6 Brandy, vitt vin

Dalarna 21 Snaps, mjöd, likör

Gotland 5 Whisky, rosévin, rom

Gävleborg 9 Whisky, punsch, likör

Halland 12 Cider, lager, ale

Jämtland 8 Mousserande vin (av björksav), glögg

Jönköping 6 Pilsner, glögg, punsch

Kalmar 9 Cider, gin, rött vin

Kronoberg 4 Olika ölsorter, exempelvis saison

Norrbotten 6 Cider, IPA, vodka

Skåne 59 Cider, vodka, rött-, vitt- och rosévin.

Stockholm 46 Punsch, gin, mjöd

Södermanland 19 Punsch, äppelvin, brännvin, glögg

Uppsala 14 Mjöd, gin

Värmland 10 Snaps, veteöl, vodka

Västerbotten 8 Likör, IPA

Västernorrland 7 Örtlikör, gin, mjöd

Västmanland 6 Cider, öl

Västra Götaland 39 Gin, cider, glögg

Örebro 15 Brännvin, hjortronvin, gin, whisky

Östergötland 18 Mjöd, brännvin, gin

*Tabellen visar antalet producenter enligt Systembolagets artikellista för 2016, kategoriserade per län. Många producenter är inte kategoriserade per region, och alla alkoholtillverkare levererar inte heller till Systembolaget.

Källa: Systembolaget

Fakta: 2668 svenska produkter på Systemet

Varugrupp Antal

Ale 794

Alkoholfri cider och must 23

Alkoholfri öl 8

Alkoholfritt vin 2

Alkoholfritt övrigt 10

Avec 48

Cider och blanddrycker 133

Drinkar och cocktails 183

Lageröl 433

Likör 40

Mjöd 45

Mousserande vin 7

Porter och stout 155

Rosévin 12

Rött vin 20

Snaps 166

Veteöl 40

Vitt vin 41

Whisky 75

Övrigt vin 111

Övrig specialöl 94

Övrigt 228

Källa: Systembolaget, 2016

ANNONS