Barnmorskor. Sommaren har varit tuff för personalen på Näl. Samtidigt som det har fötts rekordmånga barn har det varit ont om personal. Barnmorskor har fått bryta sin semester och tagit extra pass och övertidstimmarna har samlats på hög. Nu växer frustrationen bland barnmorskorna som efterlyser en förändring.
Barnmorskor. Sommaren har varit tuff för personalen på Näl. Samtidigt som det har fötts rekordmånga barn har det varit ont om personal. Barnmorskor har fått bryta sin semester och tagit extra pass och övertidstimmarna har samlats på hög. Nu växer frustrationen bland barnmorskorna som efterlyser en förändring.

"Hur länge håller det?"

De hinner knappt äta eller gå på toaletten men tack vare lojal personal har verksamheten på förlossningen gått runt i sommar. Men nu växer frustrationen bland barnmorskorna.

ANNONS
|

Klockan är halv tre på eftermiddagen och det är personalskifte på förlossningsavdelningen på Näl. Några barnmorskor ska snart börja dagens arbetspass, andra har precis slutat. Har de haft tur har de hunnit få en kopp kaffe och en macka i förmiddags, någon lunchrast hinns det sällan med. Samma sak med toalettbesök. De berättar om en gnagande känsla av att inte riktigt räcka till och om stressen som inte upphör när man gått av sitt arbetspass.

– Det har blivit så att man börjar stressa upp hemma, innan jobbet. ”Undrar hur det kommer bli i dag?”, säger Kristina Persson.

– När man kommer till jobbet kollar man genast lamporna i korridoren. Om de lyser utanför alla rum vet man att det är fullt, säger Maria Person.

ANNONS

På Näl:s förlossningsavdelning finns tio vårdplatser. Normalt är det fyra förlösande barnmorskor på plats men under sommaren har det på flera pass bara varit tre. Samtidigt har antalet förlossningar slagit rekord. Personal har fått bryta sin semester och tagit extra pass och övertidstimmarna har samlats på hög. I sommar har 19 av 950 kvinnor hänvisats till andra sjukhus, en förhållandevis låg siffra, menar avdelningschefen. Enligt barnmorskorna har det gått runt, tack vare samarbete.

– Vi har en väldigt bra sammanhållning med lojal personal och lojala chefer som går in och jobbar. Men frågan är hur länge det håller, säger Margareta Wersäll.

Samtidigt betonar de att ingen ska behöva känna sig orolig inför sin förlossning.

– Alla som kommer hit för att föda ska kunna känna sig trygga och inte behöva oroa sig för om de får plats. Vi ger allt, men det går ut över vår fritid, säger Emma Svedung.

– Vi har låga siffror när det gäller antalet kejsarsnitt, sfinkterrupturer och förlossningar med sugklocka. Det vill vi kunna behålla, säger Kristina Persson.

Nu är semestrarna över men många känner sig trötta, några är sjukskrivna och efter nyår väntar pensionsavgångar. Det behövs fler händer. Barnmorskorna beskriver en känsla av maktlöshet och frustration inför hösten om det fortsätter att födas många barn, och efterlyser stöttning från politiker och ledning.

ANNONS

– Vi har länge signalerat om det akuta behovet av personal men det händer inget!

Sedan innan sommaren har fem heltidstjänster annonserats ut men konkurrensen om personal är hård. Barnmorskorna berättar om hur nya barnmorskor flyr förlossningsavdelningarna, och i stället söker sig till ungdomsmottagningar och mödravård. Lön kan vara en förklaring, men barnmorskorna på Näl tror att arbetstider och belastning har stor betydelse.

– I dag finns inte tillräckligt med resurser för att de ska få den stöttning som behövs när man är ny i yrkesrollen, säger Kristina Persson.

– Förr slogs vi om de här tjänsterna, så är det inte längre. Högre lön är ett måste, särskilt om det kan vara lösningen för att locka fler. Vi jobbar treskift och för att få tid för återhämtning är förkortning av arbetstider viktigt, säger Malin Andersson.

Just den här dagen har hittills sju kvinnor förlösts på avdelningen. Ingen dag är den andra lik och under rätt förutsättningar är det också det som är tjusningen med jobbet.

– Det bästa är alla människor som vi får en så nära kontakt med, säger Malin Andersson och får medhåll av Margareta Wersäll som är inne på sitt 37:e år i yrket.

– Att vara med när barn föds är bland det mest fantastiska man kan vara med om. Inte en dag har jag ångrat mitt yrkesval.

ANNONS
ANNONS