Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya regler. HaV bedömer att hummern behöver tid att växa och öka i antal.

Hummerfisket begränsas

Havs- och vattenmyndigheten har under torsdagen fattat beslut om nya regler gällande hummerfisket. Beslutet innebär bland annat en kortare fiskesäsong och antalet hummertinor för fritidsfiskare halveras.

Havs- och vattenmyndigheten skickade redan innan sommaren ut ett förslag gällande skärpta bestämmelser för fisket av hummer. Skälet till detta är bland annat för att man bedömer att beståndet av hummer i svenska vatten är svagt och att humrarna behöver få en möjlighet till att växa till sig, både i antal och i individstorlek.

Beslutet innebär att fritidsfiskare kan fiska med sex hummertinor i stället för fjorton, och en yrkesfiskare får tillgång till 40 i stället för 50.

Även fiskesäsongens längd förkortas. Från och med i år kommer en fritidsfiskare att kunna fiska fram till och med sista november, och en yrkesfiskare får fiska fram till och med sista december.

De nya reglerna innebär även att storleken på den hummer som blir tillåten att behålla kommer att ändras. Det nya carapaxlängden blir 90 millimeter, vilket är måttet från ögonhålets bakkant till huvudsköldens bakkant.

De nya reglerna börjar gälla omgående, men det finns undantag. Beslutet om större flyktöppningar, från 54 till 60 millimeter, kommer att träda i kraft först i januari nästa år.