Hon hotas av översvämning

Översvämningar har blivit en vardag för fastighetsägaren Kristina ”Kikki” Sjögren. Till slut tvingades hon flytta sitt ­bageri. Men nu vill hon att kommunen tar tag i problemet.

ANNONS
|

Onsdagens oväder som drog in över Bohuslän orsakade inte bara ett flertal strömavbrott och nedfallna träd. Utan även stora mängder vatten rapporterades det om. Grebbestad var en av orterna som drabbades.

När tidningen besöker platsen, en dag efter ovädret, är vattnet fortsatt högt och man ser att ett flertal personer tvingas gå runt vattnet för att undvika att bli blöta. Men för Kikki Sjögren, som driver bageriet och caféet Sjögrens i backen, är detta vardagsmat.

– Det är något som jag är uppväxt med. Mer än två gånger om året får jag och alla andra som har fastigheter nära vattnet gardera oss och hålla våra tummar att inte skadorna blir allt för svåra, säger hon.

ANNONS

Sin fastighet har hon i närheten av Hamngatan i centrala Grebbestad. Det var där som hon växte upp och där som hennes föräldrar tidigare hade ett bageri.

– Långt tillbaka i tiden hette det Brobergs bageri och sedan blev det Ingvars bageri. Nu driver jag bageriet under namnet Sjögrens i backen. Men vi har flyttat oss till nedre Långgatan.

– Orsaken till flytten är för att fastigheten flera gånger om året drabbas av översvämningar. På en månad kunde vi ha översvämningar sju gånger och det blev till slut droppen för mig.

Så kunde hon inte ha det och dessutom la hon och hennes familj massor av pengar på fastigheten som hela tiden blev översvämmad.

– Vi försökte till och med att lösa det genom att höja upp fastigheten, men det hjälpte inte. Vi var helt enkelt tvungna att flytta.

Sedan 2009 hyr hon ut sin fastighet. Men det kommer med vissa svårigheter.

– Jag måste alltid förklara för hyresgästen att de måste vara beredda på översvämningar. De måste hålla koll på vädret och hur mycket vatten det kan komma om det skulle börja regna, säger hon och pustar.

– Det är jobbigt att man ändå inte kan förbereda sig på det.

ANNONS

Allra värst var det när stormen Urd drog in över Grebbestad på juldagen. Då hade vattnet tagit sig hela vägen upp till trapporna som går upp till huset.

– Då hade Sanna Wijk, min nuvarande hyresgäst, fem centimeter vatten inne i huset.

Onsdagens regnskurar blev inte så illa som Kikki trodde. Men trots det samlades det ändå vatten nästan hela vägen upp till fastigheten. Nu har hon tröttnat och anser att kommunen behöver dra sitt strå till stacken.

– De måste börja titta på hur det ser ut i andra kommuner. Hur gör de när det kommer mycket vatten?

– Jag tror helt klart att man måste titta på en långsiktig lösning, påpekar hon.

Mona Engelbrektsson, som är säkerhetssamordnare för Tanums kommun, påpekar att man från kommunens sida är väl medvetna om situationerna med översvämningarna i Grebbestad. Men detta är också något som tar tid innan man kan hitta en lösning på problemet.

– Det har med detaljplaner att göra och dessutom måste man följa länsstyrelsens riktlinjer, säger Mona Engelbrektsson.

Men det finns funderingar från kommunens sida på att höja kajkanten.

– Det är en av planerna som vi har inför framtiden. Men det kommer också medföra höga kostnader.

ANNONS