Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hon fick åka 30 mil för att få såret sytt

Trettio mil och fem akutmottagningar för åtta stygn

Efter en lång kryssning mellan sjukhus och vårdcentraler fick tyska turisten Irene von Götz vård i Bäckefors.

– Jag är förvånad över att det kan gå till så här i Sverige, säger hon.

Det var en söndag i slutet av augusti som tyska Irene von Götz tog en simtur vid sommarstugan i Båtviken i Strömstad, vid 19-tiden.

Olyckan var framme och hon skar upp ena knät. Föga anade hon att hon skulle behöva korsa Bohuslän och Dalsland för att till slut få såret sytt i Bäckefors.

På telefon från hemmet i Berlin berättar Irene von Götz om resan hon fick göra med grannen i Kebal, Anders Ekström.

– Det blev en väldigt lång biltur. I Strömstad fanns det ingen öppen vårdcentral på kvällen, så vi åkte till Tanumshede. Där stod det en skylt på svenska. Anders berättade att det var stängt sedan klockan 16.

Vårdcentralen i Tanumshede hänvisade vidare till Uddevalla. Väl där möttes de dock av beskedet att det var stängt mellan 19 och 22.

– Då fick vi åka till Trollhättan. Där var det massor av folk som väntade på akuten och vi fick vänta länge, säger Irene von Götz.

Vid 22.30 fick hon komma in på ett undersökningsrum, där en sjuksköterska konstaterade att såret i knät måste sys. Men det skulle dröja länge, antagligen till morgonen. Det fanns nämligen bara två tjänstgörande läkare.

Hon fick också veta att det inte skulle hjälpa att åka tillbaka till Uddevalla. I stället kunde hon åka till jouren i Bäckefors. Sagt och gjort, vid 23.30-tiden anlände hon med Anders Ekström i Bäckefors.

– Där fick jag ett bra bemötande, det var inga köer och en läkare tog hand om mig på ett bra sätt och sydde ihop såret. Det tog kanske en halvtimme att utföra operationen, efter att vi åkt runt i nästan sju timmar, säger Irene von Götz.

Knät blev bra igen och nu är hon tillbaka i Berlin. Hon är förvånad över att det var så svårt att få vård en vanlig söndagskväll i Sverige.

– Det var verkligen en konstig upplevelse. Jag hade aldrig trott att det skulle kunna vara så här i Sverige, som är känt för att vara ett välorganiserat samhälle.

Anders Ekström, som åkte med henne den där söndagen, är engagerad i uppropet för att behålla jourverksamheten i Strömstad.

– Så här får det inte vara, det är bedrövligt. Det ska finnas vård 24 timmar om dygnet i norra Bohuslän, det tycker jag vi kan kräva.

Den 1 september ersattes nattjouren i Strömstad med en mobil enhet. Ingen bra lösning, menar Anders Ekström.

– Det hade inte hjälpt, en sjuksköterska hade inte kunnat göra den här operationen. Så då hade vi varit tillbaka på ruta ett.