Priset på mjölk är på den högsta nivån på nära tio år. Arkivbild.
Priset på mjölk är på den högsta nivån på nära tio år. Arkivbild.

Höjda mjölkpriser bra för många

De svenska mjölkbönderna, som länge brottats med lönsamhetsproblem, får nu mer betalt för mjölken än på flera år. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger att även andra branscher gynnas av den positiva utvecklingen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Priset för ett kilo mjölk är nu 3:60 kronor och 4:70 kronor för den ekologiska mjölken. Mjölkpriset är därmed på den högsta nivån på nära tio år, enligt en rapport från Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Det kan jämföras med förra sommaren, då ersättningen var på en rekordlåg nivå: runt 2:30 till 2:40 kronor för ett kilo mjölk.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tycker att prisökningen är "väldigt goda nyheter" och tror att den kan skapa framtidstro, inte bara för mjölkbönder.

- Det som är väldigt positivt är att priserna har gått upp rejält och att man börjar få en lönsamhet. Det gör att man vågar investera men också att livsmedelsindustrin känner att man kommer att ha tillgång till råvaran, vilket är oerhört viktigt för dem. Om vi har en råvaruproduktion så kan också livsmedelsindustrin öka.

ANNONS

En ökad efterfrågan på svenska produkter har lett till att de stora mejerierna i somras höjde ersättningen till sina bönder.

Många mjölkbönder har lagt ner sin verksamhet de senaste åren och produktionen av mjölk har minskat. I dag räcker den svenska mjölken inte till för att kunna producera så mycket grädde och smör som konsumenterna efterfrågar.

TT
ANNONS