Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
HOGDAL. Hogdals fiber är den enda fiberförening som fortfarande inte har fått statligt fiberbidrag.

Hogdals fiber hoppas på byggstart med statsbidrag

Hogdals fiber är den enda fiberföreningen i Tanum och Strömstad som fortfarande inte har fått fiberbidrag från Länsstyrelsen.

Nu arbetar Hogdals fiberförening hårt för att möta kraven som ställs för att bli bidragstagare. Länsstyrelsen kräver att 75% av Hogdals bofasta hushåll tecknar fiberavtal för att det statliga bidraget ska beviljas. Just nu fattas 100 bofasta hushåll för att nå målet.

– Vi försöker nå ut till de bofasta och få dem att förstå hur viktigt det är med fiberinkoppling, säger Erik Börjesson, styrelsemedlem i Hogdals fiber.

Han menar att det är viktigt för alla i bygden och påpekar att kopparnätet snart kommer att försvinna. I framtiden kommer fiber att vara det enda som existerar.

– Alla kommer så småningom att behöva byta till fiber, frågan är bara när.

Erik Börjesson kan inte säga när han tror att fiberutbyggnaden kommer att starta i Hogdal men han hoppas på att det är snart.

– Det är viktigt med uppkoppling, med tanke på sociala kontakter som till exempel med hemtjänst för de äldre, menar han.

Fiberinstallationen kommer att kosta 25 000 kronor per hushåll om Hogdal får bidrag från Länsstyrelsen. Utöver det så kommer varje hushåll att få betala cirka 3-500 kronor i abonnemangsavgift per månad. Erik Börjesson menar att det blir dyrare om man gör det privat.

– Vi får ner priset mycket i och med bidraget, om fler hushåll går med blir det ännu billigare.

Hogdals fiber har sedan en månad tillbaka varit den enda fiberföreningen i Strömstad och Tanum utan bidrag från Länsstyrelsen. Södra Strömstad Fiber Ekonomisk Förening var tidigare i liknande situation men fick beviljat bidrag för en månad sedan.

– Det har varit omständigt men nu har det beviljats och i augusti ska arbetet starta. Det bör ta ungefär femton månader innan det blir klart, säger Sten Olof Blomqvist, ordförande i Södra Strömstad Fiber Ekonomisk Förening.

Föreningen fick 640 hushåll att skriva på avtal för fiber och bidraget blev därmed beviljat. Priset ligger nu på 23 000 kronor per hushåll.

– Det kan bli ännu lägre om fler hushåll ansluter sig, säger Sten Olof Blomqvist.

Han hoppas på att fiberbidraget ska beviljas även i Hogdal.

– Hogdals fiber är en förening som inte har varit aktiv lika länge som vår, därför ligger de efter i processen men de kommer säkert också att få fiberbidrag, säger Sten Olof Blomqvist.