Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GALAMIDDAG. Som Nobelfesten såg Skagerack ut i lördags.

Hipp Hipp Hurra

Utanför Skagerack gick festklädda middagsgäster på röda mattan. Det började väl nästan vara som på kronprins Oscars tid?

Sedan väntade glittrande show och till sist sjöng alla Ja må han leva (eller hen, kanske?) och fyrfaldigt leve fick tidningen också.

Servitörerna övade tallriksbalanskonsten, Ulf Karle och Linda Baatz Dahlberg lotsade trygghetsingivande alla till rätt plats och i garderoben tog Yoshar Fathi hand om alla kläder.

– Jag kommer från Iran och bor i Strömstad, sade han och delade med sig av ett tidningsminne: Strömstads Tidning träffade tillsammans med gäster från Tanums asylboenden jultomten i Sockenmagasinet i Tanumshede förra året.

"Lokaltidningen behövs"

Ett besked från kvällen: Lokaltidningen behövs. Inte minst i en tid när vilka påstående som helst kan läggas ut på nätet och spridas hur fort som helst, utan att någon kollat sanningshalten. Det påpekade kommunalrådet Peter Dafteryd.

– Det är viktigt att granska och förklara och då behövs en lokal tidning som intresserar sig, sade han i soffan hos Ulf Karle.

Tidningens chefredaktör Ingalill Sundhage var på samma trovärdighetslinje.

– Vi måste veta att det vi skriver är rätt och kolla allt.

– Det behövs en lokal tidning som skriver om det som ingen annan skriver om, sade förra chefredaktören Kerstin Karlsson.

Ska väcka känslor

Men ska tycka om sin lokaltidning, märk väl med betoning på tycka, om det rådde nog också enighet. Väcker den inte känslor har den ingen funktion.

– En lokaltidning som har ett öknamn, bara en så´n sak, reflekterade tidningens nya redaktionschef Bodil Resare, som givetvis hunnit möta epitetet Tomsäcken.

"Väcker den inte känslor har den ingen funktion"

En tomsäck som många vill ha – kanske undrar de om det inte trots allt finns något i den, tänkte hon sig, sedan hon gett publiken en värmande beskrivning av hur det är att resa genom skog och skog och skog för att se Skagerrak och en ny hemort vid havet öppna sig.

Djupa revyanor

Ulf Karle varvade samtal av det här slaget med full fart på både sång- och sketchinslag. Det är inte Karle-show utan schlager och när ett Stickan Andersson-potpurri avslutade festen stod till sist publiken upp och förstärkte orkestern i Leva livet. Ett bra motto att fortsätta ytterligare 150 år med, för så många tyckte Ulf Karle att vi skulle sikta på, medan Peter Dafteryd nöjde sig med att blicka 50 år framåt.

Sådana här kvällar känns det att Strömstad är en stad med djupa revyanor. Den som gräver i egna minnen, föräldrars fotoalbum eller mormors kartonger – eller varför inte i tidningen arkiv – kommer att finna belägg för det.

Se bilderna från firandetBildextra: Minglet, showen och festen

Undrar om den här festen dyker upp i tillbakablickar så småningom?