Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hemvändare bjöds våfflor och kaffe

Hemvändardag med Hogdals hembygdsförening. Bland andra samlades den anrika skolans sista elever och på menyn stod våfflor och kaffe.

Historierna om skolan och den legendariska lärarinnan Gunda Olsson haglar tätt under Hogdals hembygdsförenings hemvändardag på lördagen. Jan Johansson berättar att hon var ogift när hon flyttade hit, men blev förälskad i en lärare.

– Så blev hon med barn, och det var inte bra på den tiden.

Gunda Olsson fick åka till Östersund för barnafödelsen och kom sedan tillbaka till Hogdal som om ingenting hade hänt. Men barnet då?

– Barnet blev bortadopterat, förklarar Jan Johansson.

Hans syster, Birgitta Johansson, tillhörde den sista årskullen som gick ut skolan i Hogdal när hon slutade sjunde klass. Året var 1955. I "storskolan" gick man från årskurs tre till sju och Gunda Olsson höll ensam ordning på eleverna.

– Här var så tyst att man kunde höra en knappnål, säger Birgitta Johansson.

– Folk sitter och pratar och minns lite gammalt, det är så vi har tänkt, säger Per-Arne Hellman som är ordförande i hembygdsföreningen om sammanhanget.

De fyra lördagarna i juli har de alltid öppet i museet, men hemvändardagen är den självklara höjdpunkten.

Inne i skolhuset, som nu är museum, visar Per-Arne Hellman upp en verklig pärla ur den lokala samlingen – den fiskekrok av ben som daterats till stenåldern och hittades i en bäck på bygden. Annars finns här både kanonkulor från slaget vid Dynekilen och tyska hjälmar från soldaterna som störtade här under andra världskriget.