Hästar vanvårdades till döds i Västra Götaland

Flera hästar har vanvårdats till döds på en gård i Västra Götaland. Nu skärper hovrätten straffet för det ansvariga paret, skriver SVT Nyheter Väst. – Kommer skita i om jag får djurförbud, säger mannen i polisförhör, enligt sajten.

ANNONS
|

Enligt SVT Väst har flera hästar vanvårdats till döds på en gård i Västra Götaland. En man och en kvinna har dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Fallet har tidigare varit uppe i tingsrätten där mannen har frikänts och kvinnan dömts på en åtalspunkt med frikänts från en annan, skriver sajten.

Straffet skärps nu av hovrätten och dömer dem båda till villkorlig dom och dagsböter på 4 000 respektive 5 000 kronor.

Brotten ska ha ägt rum 2013 och 2014 men kvinnan har sedan tidigare ett djurförbud som delgavs i slutet av 2011.

Då skulle kvinnan så fort som möjligt göra sig av med sina hästar. I stället flyttade hon till en annan gård och fortsatte ha hästar, som ska ha vanvårdats till den grad att de dog eller blev tvungna att avlivas.

ANNONS

På gården i Västra Götaland har paret fött upp hästar och haft hästar på foder.

– Jag hade dåligt samvete för ponnyn som gick hemma hos oss och inte gjorde något och trodde att hon skulle få det bättre hemma hos XX, säger en ponnys ägare, som lämnat den till paret på gården på foder, i ett förhör.

I stället fick ägaren ett telefonsamtal från en djurklinik som talade om att de hade fått avliva ponnyn på grund av undernäring.

När ägaren åkte ut till gården upptäckte hon att flera andra hästar vansköttes och en gård i "misär".

”Länsstyrelsen gör bedömningen att din djurhållning varit bristande under många års tid och att du har försummat vården av dina djur och har åsidosatt djurskyddslagens grundläggande syfte att förebygga lidande, såväl fysiskt som psykiskt” skriver Länsstyrelsen i ett beslut om djurförbud från 2010, som också har uppmärksammat gårdens skick och de vanskötta hästarna.

I mitten av 2014 ryckte polis och veterinär ut till gården och omhändertog de 15 hästar som fanns på gården, på beslut av Länsstyrelsen.

Hovrätten har gjort bedömningen att paret drev gården tillsammans men att kvinnan ska ha haft en ledande roll. I förhör har kvinnan hävdat att hon inte förstod innebörden av djurförbudet och att hon drabbats av olika sjukdomar som gjort att hon inte har kunnat ta hand om hästarna.

ANNONS

´– När man lever ett liv med ständiga smärtor, hemma, efter att ha varit en karriärs- och kunskapstörstande person så betydde det ideella ofantligt mycket för mig, men till och med det har ni lyckats ta ifrån mig, skriver kvinnan i ett mejl till Länsstyrelsen.

Den dömde mannen blev diagnostiserad med en sjukdom under den aktuella perioden. Det ska ha gjort att det mesta på gården fallerade med foder, stängsel med mer.

Mannen har sagt i förhör att om han får djurförbud kommer han att skita i det. Detta för att han har haft hästar i hela sitt liv och kan hantera hästskötsel, skriver SVT.

ANNONS