En villa till försäljning. Arkivbild.
En villa till försäljning. Arkivbild.

Här har villapriserna minskat mest

De som sålt sin villa i Lysekil eller Tierp hör till förlorarna. Vinnarna finns i stället i Hultsfred respektive Falköping. Detta enligt statistik över utvecklingen på villapriser sedan början av sommaren.

ANNONS

Nyproduktion, räntor som på sikt är på väg upp och nu i veckan beskedet om skärpt amorteringskrav.

Allt har bidragit till en trögare bostadsmarknad, vilket också visat sig på de senaste månadernas siffror från Svensk mäklarstatistik.

Ytterligare ett bevis för marknadsläget är de siffror som Svensk Fastighetsförmedling tagit fram åt TT gällande hur villapriserna förändrats i oktober jämfört med juni.

Nedgång på riksnivå

På riksnivå är nedgången en procent men på kommunal nivå finns det stora skillnader.

Största prisfallet på kommunnivå har skett i Tierp och Lysekil med 14 procents nedgång följt av Ludvika kommun med 13 procent.

- Jag är lite överraskad. Visst, en del fastigheter sticker inte i väg i budgivningar som tidigare men det finns fortfarande dom fall som man tänker "hur sjutton kunde man komma upp i den nivån", säger Robert Lindell, fastighetsmäklare i Tierp om siffrorna.

ANNONS

- Här uppe är det annars mycket naturliga försäljningar. Här köper eller säljer man i samband med separationer eller dödsbon och ingen som köper i rena spekulationssyften.

Välkomnar utvecklingen

Tanja Ilic, vd på Svensk fastighetsförmedling, kommenterar statistiken i ett pressmeddelande:

"Statistiken bekräftar att prisutvecklingen på villor saktat in sedan juni. Vi välkomnar det lugnare tempot för att ge både köpare och säljare mer tid att tänka efter vid en bostadsförsäljning som är en av de största affärerna man gör i livet".

Det finns dock en del kommuner som gått i motsatt riktning, framförallt småländska Hultsfred där priserna har stigit 19 procent under perioden. Bland övriga vinnare märks Falköpings (13 procent) och Lidköpings kommun (12 procent).

TT
Fakta: Stigande och sjunkande villapriser

De kommuner där villapriserna har stigit respektive sjunkit allra mest sedan juni 2017:

Hultsfred 19 procent

Falköping (13)

Lidköping (12)

Oskarshamn, Mark (båda 10)

Enköping, Nybro, Ulricehamn (alla 9)

Tierp och Lysekil ( minus 14 procent)

Ludvika ( – 13)

Knivsta ( – 11)

Tomelilla ( – 10)

Falkenberg, Stenungssund (båda – 9)

Siffrorna baseras på försäljning av villor i Sverige i juni respektive oktober 2017. De kommuner där det sålts minst 25 villor har inkluderats för att säkerställa statistisk relevans. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (köpesumman/taxeringsvärdet).

ANNONS