Nu när det har blivit kyligt ute är det inte bara vi människor som vill in i värmen, även möss och då främst skogsmöss, vill in i husen. Under förra mussäsongen 2020/2021 gjorde Anticimex rekordmånga saneringar av möss. En förklaring till det var förmodligen den goda tillgången på mat som genererade fler musungar.
Hur årets mussäsong blir är för tidigt att säga, om det blir mycket möss beror bland annat på hur många som överlevde förra vintern och hur stor tillgång på mat har varit.
Är hösten mild och det finns mycket mat kan de få en kull med ungar till, menar Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex. En skogsmus får mellan tre och fyra kullar per år – och fyra till åtta ungar per gång.
För några veckor sedan ökade antalet möss-saneringar hos Anticimex i landet. I Göteborgstrakten är det relativt lugnt än så länge. Om det blir mycket möss här märks det först om ett par veckor.
– Men blir det kallt nu i några nätter, lär fler komma in i husen, säger Håkan Rystrand.
Skälen till att mössen söker sig in är för att få värme och föda. Möss behöver inga stora hål för att ta sig in, utan det räcker att hålet är mellan sex och sju millimeter, vilket motsvarar diametern på en penna.
Så stoppar man mössen från att komma in i huset
För att slippa få in möss i huset finns en hel del man kan göra själv. För in vill man inte ha dem då de gnager sönder det mesta, som till exempel elledningar – vilket kan orsaka bränder om det vill sig illa.
Rystrands råd är: Se till att det inte finns någon mat kvar i sommarstugan när den stängs för säsongen, för då lever de loppan på den – ett halvt knäckebrödspaket räcker länge åt en musfamilj. Se över sprickor i fasaden, ta bort buskar de kan gömma sig under och se till att buskarna inte står för nära husväggen.
En murgröna som klättrar upp efter väggen upp till vinden kan de klättra upp i, och då tar de sig in på vinden genom ventilen. Även ventiler på markplan kan de ta sig in i och brädhögar staplad längs med fasaden kan de klättra upp på.
– De kan ta sig in mellan fasaden och isoleringen. Bor de i isoleringen kissar de och bajsar där, vilket luktar illa och isoleringen blir förstörd. Och tar de sig upp på vinden, så tar de sig sedan runt i hela huset. Det är inte ovanligt att vi hittar muslik i elcentralen, säger Håkan Rystrand.
Här finns oftast mössen i ett hus
Det finns två ställen där möss oftast håller till i ett hus, det är på vinden och under diskbänken där maten finns. Har man till exempel julsaker på vinden kan man räkna med att de gnager på dem. Hittar mössen in i garaget äter de gärna upp fågelfröna, gräsfröna och lökarna som finns där. Står golfbagen i garaget där lär de gnaga på den.
Har man möss inne finns ett enkelt sätt att komma åt dem, menar Håkan Rystrand.
– Börja med enkla slagfällor, och använd inte ost för att locka dem för den torkar fort, och då blir den inte attraktiv. Använd kladdig choklad eller jordnötssmör. Ju kladdigare desto bättre för det är svårare för dem att ta bort.
Han menar att om man sätter ut tio fällor så fastnar tio möss i dem, för de märker inte fällorna där det redan ligger döda möss. Råttor är smartare och de fångar man inte lika lätt. När mössen ligger döda i fällan är det bara att kasta ut dem på gräsmattan säger han för fåglarna tar dem direkt.
Att använda fällor är bättre än bekämpningsmedel för det dör mössen inte av direkt, då kan de lägga sig att dö på ställen där man inte kommer åt dem. Det luktar fruktansvärt illa, säger Håkan Rystrand.