Leopardsäl visar tänderna.
Leopardsäl visar tänderna.

Han visar världens oåtkomliga platser

Den världskände National Geographic-fotografen Paul Nicklenfotar några av jordens mest avlägsna platser. Han slår ett slag förett lugnare, mer ansvarsfullt resande.

ANNONS
|

Pingviner som dyker, leopardsälar med vidöppet gap - och ändlösavidder av vitt och is. Fotografen Paul Nicklen avbildar en världsom få har möjlighet att se. I åratal har han fotat bland annatAntarktis och Arktis, och skildrat djurlivet vid dessasvåråtkomliga områden.-Alla kan inte ta sig till de här platserna så jag försöker taplatserna till folk i stället. Via National Geographic når jagkanske 40 000 med mina bilder, det är bättre än de 15 000 somturistar i Antarktis varje år, säger han.Paul Nicklen har ett otal utmärkelser som vildmarksfotograf, och ären av dem som föreläser i National Geographics seminarier om foto.Han kommer nära djuren han fotograferar, så nära att han fleragånger riskerat livet. Men så ingår de också i en agenda hanbrinner för.-Jag vill att folk ska inse att allt i polarsystemen ärsammankopplat. Förlorar vi isen förlorar vi ett helt ekosystem,säger han apropå den globala uppvärmningen.

ANNONS

Viktigt att bry sigPaul Nicklen är själv uppvuxen på isen, i en inuitby i Kanada.Dessutom har han ägnat åratal åt att finslipa tekniken för att fotabland isvidderna. Egentligen är han kluven till att allt flerturister vill besöka Antarktis. Reser man dit för att kunna bockaav ett äventyr tycker han att det är fel anledning.-Men samtidigt är det bättre att folk uppskattar de här områdena änatt de inte bryr sig alls, säger Paul Nicklen.Han ser sig själv som en tolk, någon som överför forskarnaskunskaper till bilder som fler kan ta till sig. Paul Nicklen troratt människor som bor i städerna lätt blir främlingar införnaturen.-Då är det svårt för oss att verkligen gå in för att skyddaden.

Annan typPaul Nicklen ser också sig själv som en annan typ av resefotograf,annorlunda från dem som fotar för exempelvis Lonely Planets guider.Han vill inspirera till en helt annan sorts resande.-Det är bättre att ha en långsammare upplevelse, där du lever meddem du besöker. Kanske kan du resa till ett ställe som liggernärmre. Kanske leva med en renskötare en månad och sedan dela dinaupplevelser från det, säger han.Till dem som inspireras att själva fota under sina resor ger hanrådet att ha tålamod. Det är skillnaden mellan amatörerna ochproffsen.-Amatörerna fotar det de ser, som det är. Proffsen vet vad de villha och om det ser bra ut försöker de att få miljön att se bättreut, säger han och fortsätter:-När jag fotar till ett uppdrag tar jag över 100 000 bilder. Det äraldrig tillräckligt, du kan alltid bli bättre.

ANNONS
ANNONS