Fler kvinnor än män säger att de skulle klara åtta timmars arbete på sex timmar, enligt en undersökning. Arkivbild.
Fler kvinnor än män säger att de skulle klara åtta timmars arbete på sex timmar, enligt en undersökning. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Hälften tror sig fixa heltiden på sex timmar

Varannan svensk uppger att man skulle klara att utföra åtta timmars arbete på sex timmar, enligt en undersökning. Den klassiska åttatimmarsdagen består för många till viss del av "tomt" arbete, enligt en professor.

ANNONS

– Det är ju så att många inte går på hundra procent av sin kapacitet om man har en åttatimmarsdag. Man kanske surfar lite på internet, gör privata saker, och det är klart att slutar man med det kanske man kan hinna med arbetsuppgifterna på sex timmar, säger Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet som forskar om arbetstider och hälsa.

Hälften av personerna svarar att de skulle få lika mycket gjort på jobbet om de arbetade sex timmar per dag istället för åtta, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad.

Fler kvinnor än män anser att så skulle vara fallet, 58 procent mot 42.

ANNONS

– Det finns ett stort intresse för att ha reducerad arbetstid. Det som arbetsgivare tänker sig är att det skulle påverka produktiviteten negativt, att mindre arbete skulle utföras, men det finns forskning som antyder att tiden inte är så viktig utan att man kan kompensera genom att jobba hårdare, säger Göran Kecklund.

Ökad stress

Det är dock inte lika många som är beredda att gå ner i lön för att få mindre tid på arbetet, enligt undersökningen. Bara 30 procent är villiga att offra en del av sin inkomst.

Det finns också risker med att klara av åtta timmars arbete på sex timmar, framhåller professorn.

– I det korta perspektivet kan det fungera bra. Men jag är lite orolig för att det skulle kunna innebära att man får en tuffare arbetsbelastning, att man jobbar hårdare och att det leder till högre stress helt enkelt, säger Göran Kecklund.

Att arbeta från första minuten och sex timmar rakt av, utan nån möjlighet till paus eller rast, tror han inte är hållbart.

– Att kunna ta det lite lugnare på arbetet ibland, det är ju återhämtning, och det tror jag är väldigt viktigt för att man i längden ska kunna undvika att drabbas av kronisk stress.

ANNONS

Debatten kring sex timmars arbetsdag har gått fram och tillbaka i Sverige. Enligt undersökningen vill en knapp majoritet se en förändring av den traditionella åttatimmarsarbetsdagen.

– Framför allt i den yngre generationen, de som är småbarnsföräldrar eller som nyligen kommit ut på arbetsmarknaden, tror jag att man gärna skulle vilja se någon form av arbetsreduktion. Man upplever att det är svårt att få tiden att räcka till, svårt att lägga livspusslet.

Brist på arbetskraft

Det som talar emot är att det redan i dag råder brist på arbetskraft.

– Det är svårt att rekrytera fler personer och då skulle det ju handla om att samma personalstyrka ska utföra lika mycket arbete under en 30-timmarsvecka som man i dag gör på en 40-timmarsvecka, säger Göran Kecklund.

– Brinner man för det kanske det är så att man under något år är så himla motiverad och taggad att man kommer att orka med det. Men ska vi genomföra det på bred front ska man egentligen inte behöva vara supermotiverad för sitt arbete för att klara av det, utan man ska kunna fixa det utan att behöva gå på 100 procent av sin kapacitet, eller ännu värre 110 eller 120 procent, det vill säga att man jobbar hårdare än vad man egentligen orkar med, säger han.

ANNONS

Anja Haglund/TT

Fakta: Så många vill ha kortare arbetstid

Över hälften, 55 procent, tycker att Sverige ska införa sex timmars arbetsdag.

Totalt svarar 50 procent av de tillfrågade att de skulle få lika mycket gjort på jobbet på sex timmars arbetsdag som på åtta.

Bland kvinnor är andelen 58 procent, bland män 42 procent.

30 procent kan tänka sig att gå ner i lön om arbetsdagen förkortades till sex timmar. Kvinnor är något mer positiva än män.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel, med ett riksrepresentativt urval, i juni. Totalt intervjuades 1 466 personer i åldern 16–79 år.

Källa: Randstad

ANNONS