Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Reaktorstad. Haldenreaktorn ligger inne i berget Månefjellet i centrala delen av Halden.

Haldenreaktorn stängs tillfälligt

Efter att ha kämpat med sviktande ekonomi under flera år stängs kärnkraftsreaktorn i Halden nu ner tillfälligt. Samtidigt avskedas också flera av de anställda på reaktorn.

Det var den norska tidningen Teknisk Ukeblad som på tisdagen kunde berätta att kärnkraftsreaktorn i Halden stängs ner redan nu i veckan.

Reaktorn, som drivs av forskningsorganisation Institutt for energiteknikk, Ife, har varit i bruk i nästan 60 år. Tillsammans med en annan reaktor i samhället Kjeller strax utanför Oslo utgör dem de enda kärnkraftsreaktorerna som finns i Norge. Båda två används enbart till forskning. Reaktorn i Halden har framförallt varit inriktad på att forska kring kärnkraftssäkerhet.

Beslutet om stängning gäller även reaktorn i Kjeller men det sker först i december.

Det är Ife själva som fattat beslutet och orsaken är sviktande ekonomi.

– De är flera grunder till beslutet men alla är knutna till vår ekonomiska situation. Dels handlar det om vi har flera projekt på gång vars kontrakt skulle vara påskrivna nu men som har blivit försenade. Och dels beror det på att oljepriserna gått ner vilket också påverkar vår verksamhet, säger Atle Valseth som är forskningsdirektör på Ife.

En annan orsak är de låga energipriserna som just nu råder i Europa och USA vilket har fått många stora elbolag att dra ner på sina anslag till forskningen. För Ife som utför forskning för kunder från hela världen har det här inneburit att inkomsterna minskat.

I och med stängningen väljer också Ife att avskeda delar av sin personal. Totalt blir 127 anställda berörda. Av dem får 29 sluta helt medan 98 får gå ner till 50 procents tjänst. 72 av de berörda jobbar på reaktorn i Halden.

Personalen blev informerade om stängningen under måndagen.

– Vi har haft en dialog med de anställda och arbetsgivarorganisationer under en lång period men det slutgiltiga beskedet kom nu i måndags, säger Atle Valseth.

I och med att de flesta i personalen kommer arbeta kvar på deltid menar Ife att säkerheten på reaktorerna kommer kunna behållas. Dessutom hoppas de att de framöver, när reaktorerna satts igång, kan återanställda personalen på heltid.

Enligt Atle Valseth är det ännu inte bestämt hur länge reaktorerna kommer var stängda.

– Vi har sagt att de ska vara stängda tills vidare, så det är lite oklart. Vi lägger planer och planerar projekt så att vi kan starta upp i början av 2017 igen. Men fram till dess kan det ske saker som kan få oss att starta reaktorerna tidigare eller senare, säger han.