Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning, skriver en krönika om turerna kring legevakten i Halden.
Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning, skriver en krönika om turerna kring legevakten i Halden. Bild: Jenny Borg

Halden kommun spred dimridåer om vårdfrågorna

Det är svårt att hänga med i turerna kring legevakten. Den 11 juli var Strömstadsbor välkomna. Den 16 juli var vi inte välkomna och hade aldrig varit det. Den 17 juli hade vi tidigare varit välkomna men kommer inte vara det i fortsättningen. Allt enligt Halden kommun.

ANNONS
|

Strömstads Tidning publicerade en artikel i lördags (14 juli) där vi citerade Roar Vevelstad, rådman i Halden, som i ett mejl daterat den 11 juli i år skrev att strömstadsbor kan komma till legevakten i Halden för akut vård och att det inte kostar dem något förutom egenavgiften. Han la till: ”Som nämnt har vi haft stor press på legevakten så här långt i sommar. Mycket av detta beror på turister och hyttefolk. Likväl kommer legevakten att hantera akuta situationer också om det kommer folk från utanför Halden”.

Efter publiceringen drog Halden kommun igång ett ordentligt maskineri för att dementera detta. Veronica Aam, hälso- och omsorgschef i Halden, lät sig i måndags intervjuas i P4 Väst, dessvärre utan att mötas av några kritiska eller pålästa frågor, och lyckades under en kort intervju sprida flera allvarliga osanningar.

ANNONS

Dels påstod hon att svenskar som reser till Halden för vård av icke livshotande karaktär avvisas. Det är felaktigt – jag har själv närstående som rest till legevakten och fått god omvårdnad och gott bemötande. Många strömstadsbor vittnar om detsamma.

Dels påstod hon att Gränssjukvårdsförordningen och EU:s Patientdirektiv, som Norge ratificerat och införlivat i sin lagstiftning, inte gäller i sammanhanget. Det gör de i allra högsta grad.

Utgångspunkten för patientdirektivet är att en patient får söka fritt hälso- och sjukvårdstjänster i en annan EU- eller EES-stat och Schweiz. Vård fås i ett annat medlemsland på samma grunder som motsvarande vård i hemlandet.

Gränssjukvårdsförordningen garanterar att personer bosatta i gränskommuner som Strömstad och Tanum kan resa över gränsen för att få vård och därefter få sina utlägg betalda, utöver egenavgiften. Det handlar alltså INTE om personer som redan uppehåller sig i Norge utan personer som reser över gränsen just för att få vård. Prejudicerande fall finns i Sverige/Norge.

För ett år sedan skrev Strömstads Tidning om Bernt Lisspers, bosatt i Rörbäcksnäs i Malung, Dalarna, en halv mil från norska gränsen. 2012 reste han över gränsen till Trysil och fick vård – och sina utlägg betalda.

"Sedan har det varit folk härifrån som åkt till Norge och fått vård, och de får ersättning för det", sa Bernt Lisspers till tidningen.

ANNONS

Både Tanum och Strömstad är gränskommuner och förordningen gäller här.

På tisdagen kom så nästa akt i denna tragikomiska fars. Nu var det Gina Anette Brekke, vikarie för Veronica Aam, som medgav att jo, Strömstadsbor som sökt vård för akuta, men inte livshotande, tillstånd hade faktiskt fått hjälp av legevakten. Nu var det vi skrivit i lördagstidningen plötsligt inte felaktigt längre.

Men detta kommer inte att gälla i fortsättningen. Tydligen ett beslut som alltså tagits efter Strömstads Tidnings artikel.

Om Halden nu tänkt sig att avvisa svenskar som söker akut vård sitter de med riktigt dåliga kort på handen. Kommer Strömstadsborna att syna dem?

ANNONS