Halden aArbeiderblad
Halden aArbeiderblad Bild: Joakim Lundgren

Hackare stoppar pappersupplagan av Halden Arbeiderblad

Dagstidningen i vår norska grannstad har inte kunnat ges ut på onsdag och torsdag. Anledningen är ett allvarligt dataangrepp mot mediekoncernen Amedia, skriver tidningen på sin nyhetssajt.

ANNONS
|

Angreppet skedde natten mot tisdagen och ett stort antal norska dagstidningar kunde inte ges ut som planerat på onsdagen.

Natten till tisdag 28 december utsattes flera av de centrala datasystemen hos tidningskoncernen Amedia, där Halden Arbeiderblad ingår, för ett stort hackerangrepp.

Samtliga 80 titlar var utan pappersupplaga under onsdagen, skriver TT. På torsdagen verkade enbart 14 kunna komma ut. Halden Arbeiderblad är en av dem som fortfarande har problem.

- Just nu kan vi inte garantera någonting, men vi hoppas kunna få ut papperstidningen normalt på fredag, säger nyhetschefen Morten Ulekleiv.

- Vi är mycket ledsna för detta och förstår att det är frustrerande särskilt för de prenumeranter som inte har tillgång till Internet. Men Amedia och de anställda på Halden Arbeiderblad jobbar hårt för att finna lösningar så fort vi bara kan, förklarar han.

ANNONS

– Vi pratar om tidningar som kommit ut varje utgivningsdag utan avbrott sedan krigets dagar. Så det här är en väldigt allvarlig händelse, säger John Kvadsheim, vice vd med ansvar för tryck och distribution vid Amedia , till NTB.

Just nu kan vi inte garantera någonting, men vi hoppas kunna få ut papperstidningen normalt på fredag.

Polisen är inkopplad i ärendet och Amedia uppgav på onsdagen att det förekommit krav på lösensumma. Företaget har valt att inte gå i dialog med utpressarna, skriver den svenska nyhetsbyrån TT.

ANNONS