Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/18

"Hört mycket om skärtorsdagen"

Hundratals bilar från Norge åker ärevarv genom Strömstad. Mångåriga traditionen "Rännardagen" på skärtorsdagen är i gång.

Tidigt på förmiddagen började de första bilar från Norge rulla in på stadens gator. Perfekt vårväder bidrog till att stämningen i bilarna och på restaurangerna var hög.

LÄS MER: Polisen: "Det blev en del fylleri"

Silje Arnesen från Moss firade för första gången skärtorsdag i Strömstad. Tillsammans med vännerna promenerade de ner längs Södra hamngatan.

–Det känns jättekul att vara här. Vi har hört mycket om skärtorsdagen och bestämde oss för att åka hit för att uppleva hur det är. Vädret är toppenbra.

LÄS MER: Ingen oro i Strömstad inför skärtorsdagen

– Sedan ville vi också uppleva kön in till Strömstad, men vi blev lite besvikna för det var inte så lång kö, säger hon och skrattar.

Gästspel från Moss. Silje Arnesen (längst till höger i bild) hade tagit med sig vännerna för att fira skärtorsdag i Strömstad.. Bild: Thobias Nilsson
Gästspel från Moss. Silje Arnesen (längst till höger i bild) hade tagit med sig vännerna för att fira skärtorsdag i Strömstad.. Bild: Thobias Nilsson

LÄS MER: "Förr var det sämre kvalité på bilarna"

Skärtorsdag

Skärtorsdag är helgdag i Norge, Danmark, Island, Colombia, Venezuela, Paraguay, Filippinerna och stora delar av Spanien.

I Sverige är det en vanlig arbetsdag.

Skärtorsdagen är enligt folktron den dag då häxorna begav sig till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen.

I Strömstad har det sedan 60-talet snarare rört sig om bilburen ungdom som firar med öl.