Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/14

Högtryck i Strömstads vallokaler

Valförrättare i Strömstad är eniga. Intresset för årets val är stort i samtliga distrikt.

Strömstad Tidnings utsända reportrar har besökt vallokaler i Strömstad, Skee och på Tjärnö. Årets val engagerar i allra högsta grad.

Valförrättare från de olika vallokalerna noterar bland annat att antalet som valt att förtidsrösta är många.

Morgonens och förmiddagens regnoväder har dragit förbi. Vid entrén till Tjärnö skola står Arne Ekelund. Han är en av totalt fem valförrättare för distriktet Tjärnö, Rossö och Nöddö, som har totalt 616 röstberättigande.

"Soffliggare vaknat till"

– Först och främst har vi fått in fantastiskt många förtidsröster, men det har också varit väldigt många som har kommit hit för att rösta på plats. Vi är jätteglada att det har kommit så mycket folk. Det flyter på bra.

– Jag tror också att det är fler som röstar den här gången, och att de så kallade soffliggarna vaknat till, säger han och ler.

Arne Ekelund, som gör sin andra sejour som valförrättare, upplever att många från distriktet känner stolthet för att rösta.

Samtidigt som intervjun pågår kliver människor i alla åldrar genom ytterdörren till skolan.

Gösta Adolfsson, 99 år, är distriktets äldsta röstberättigande väljare. För honom är det en fråga som är mer viktig än andra.

– Välfärden, svarar Gösta kort och koncist.

China Persson är valförrättare vid Tjärnö skola. Klockan 20.00 öppnas kuverten med förtidsrösterna och skickas därefter vidare till länsstyrelsen.

– Det ska bli spännande. Vi är väldigt glada att det kommer hit så mycket folk. Det är väldigt roligt att arbeta, säger hon.

Även ute på Skee skola vandrar människor ut och in genom entrén. Här är valdeltagandet högt, precis som på Tjärnö. Förutom väljarna finns också politiker på plats men ute på skolgården.

Det är socialdemokratiske politikern Olle Westling och centerpartisten Elisabeth Johansson som räcker fram valsedlar från respektive parti till förbipasserande. Men mycket mer än så får de inte göra här ute i dag.

"Blev utkastad"

– Jag är väldigt pratsam i vanliga fall men nu ler jag mest. Jag fick en fråga av en förbipasserande förut men fick säga 'nej, jag får inte diskutera det med dig för att jag står här, det går inte'. Sen får vi inte sätta upp affischer här på vägen in, säger Elisabeth Johansson (C).

Nej, så här utanför på valdagen i anslutning till vallokalen får politikerna inte påverka de röstande. Man får inte heller ha på sig kläder som kan påverka i en viss riktning inne i vallokalen, till exempel en partijacka. Det fick Olle Westling känna på.

– Jag gick in med den här förut, men jag blev utkastad, säger Olle Westling (S), och talar om banderollen han har över bröstet med texten: "Socialdemokraterna".

– Vi får inte gå in i vallokalen så att de som ska rösta känner sig påverkade, säger Elisabeth Johansson.

Väl inne på Skee skola står Maria Eskel. Hon är röstmottagare för valdistriktet i Skee som har 1837 röstberättigade. Och att valdeltagandet har varit högt, det märks av.

– Det är mycket folk nästan hela tiden. Det har varit kö långt ut i foajén. Nu har vi som här varit hemma på paus, men när vi var här de tre timmarna förut var det kö oavbrutet, säger hon.

Upplevelsen är också att många förstagångsväljare hittat till vallokalen.

– Som jag förstått på de andra som varit med tidigare har det varit mycket folk i jämförelse med hur det har varit innan. Vi hoppas på ett högt valdeltagande. Sen upplever vi att många som kommer hit kanske röstar för första gången. För det är många valtekniska frågor, säger Maria Eskel.

"Jättepositivt"

Morgan Gutke roll är valdistriktsordförande. Strax efter klockan 17.00 är parkeringsplatsen vid Bojarskolan så gott som full. Precis som för distrikten Tjärnö och Skee har man fått in många förtidsröster. Totalt arbetar åtta valförrättare i Bojarskolan.

– Vi fick i morse en leverans av 640 förtidsröster. I distriktet har vi knappt 1800 röstberättigande.

Morgan Gutke har varit med under flera val - men denna valupplaga sticker ut från mängden.

– Det är första gången jag upplever att det har varit en stor och jämn tillströmning. Vi tycker att det har varit jättepositivt.

Många som förtidsröstat

Luften är tung inne i Valemyrskolan. Patrik Hallgren är valdistriktsordförande för Strömstads största distrikt. Han säger man har drygt 2000 röstberättigande. Nära hälften, 871 personer, har förtidsröstat.

– Vi har fått in väldigt många förtidsröster. Det här också något som vi har jobbat med under hela dagen. Det har varit en fantastisk dag. Många förstagångsväljare har kommit hit. Det som också är roligt är att ungdomarna röstar. Vi har haft bra flyt och kontinuitet.

Fakta: Valresultat, kommunvalet 2014, Strömstad

Moderaterna: 10.39 procent. Mandat: 4

Centerpartiet: 23,88 procent. Mandat: 9

Liberalerna: 14, 07 procent. Mandat: 6

Kristdemokraterna: 3, 09 procent: Mandat: 1

Socialdemokraterna: 15, 88 procent. Mandat: 10

Vänsterpartiet: 4, 45 procent. Mandat: 2

Sverigedemokraterna: 8, 58 procent. Mandat: 3

Feministiskt initiativ: 0, 10 procent. Mandat: -

Miljöpartiet: 9, 38 procent. Mandat: 4