Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) väntas i dag meddela att hela Sverige målas om till röd zon på den norska coronakartan. Samtidigt är smittspridningen högre i Norge än i Sverige just nu. Bild: Fredrik Hagen
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) väntas i dag meddela att hela Sverige målas om till röd zon på den norska coronakartan. Samtidigt är smittspridningen högre i Norge än i Sverige just nu. Bild: Fredrik Hagen

Högre smittspridning i Norge än i Sverige

Smittspridningen av covid-19 i Norge är hög – för tillfället högre än i Sverige.

Under torsdagsdygnet registrerades en ny smittotopp på 1 415 koronasmittede i Norge. 65 smittade är inlagda på sjukhus.

– Ökningen är hög nu och vi önskar inte att för många ska bli smittade på för kort tid, säger hälsominister Bent Høie (H) till NRK på fredagsmorgonen.

Norge har nu en smittspridning på 177 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Sverige har 122.

Förra veckan var planen att Norge skulle öppna upp samhället mer och lätta på ett antal restriktioner, men så blev det inte på grund av den ökade smittspridningen.

– Vi har inte återöppnat Norge. Jag vill betona att vi inte kan ha den smittoökningen framöver som vi har haft det senaste dygnet, säger Bent Høie till NRK.

Smittan sprider sig speciellt bland de unga i Norge.

Bent Høie säger att det största bekymret för hälsomyndigheterna nu är att det återstår ett antal veckor tills alla över 18 år har fått möjlighet att vaccinera sig.

– Vi är i en situation där Folkehelseinstituttets riskvärdering säger att det är mindre sannolikt att sjukhuskapaciteten kommer att bli överbelastad. Men vi önskar inte att smittan ska öka. Vi ser ju att de som i huvudsak kommer till sjukhus är personer som inte är vaccinerade, säger Høie.

Karantän för inresor från hela Sverige

Under fredagen höll Norges regering presskonferens. Då meddelade man att hela Sverige målas om till röd/orange zon – vilket innebär att det blir karantän för alla inresor därifrån, för den som inte är fullvaccinerad eller haft covid-19, och kan visa det med covidbevis.

Vid presskonferensen berättade regeringen även att man öppnar Gamla Svinesundsbron för personer med covidpass. Det gäller från och med i dag lördag.

Detta för att lätta trafiktrycket vid Svinesund. Men barn får inte följa med i bilen över gamla bron.

– Samtliga i bilen måste vara fullvaccinerade eller ha genomgått covid-19 de senaste sex månaderna. Barn som inte omfattas av undantag i covid-19-forskriften i förbindelse med pendling över gränsen, måste fortsatt använda nya Svinesundsbron, säger justitieminister Monica Mæland (H).