Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Friskvårdsbidraget är den mest populära löneförmånen. Bild: Boggy
Friskvårdsbidraget är den mest populära löneförmånen. Bild: Boggy

Hög tid att skicka in friskvårdsbidraget - så räddar du tusenlappar innan årsskiftet

Har du gymkort, får massage, rider eller en annan avgiftsbelagd träning – då är det dags att få iväg ansökan och kvittona om friskvårdsbidraget innan nyår. Läs också listan med de mest populära träningsformerna.

Nästan hälften av alla anställda har i dag möjlighet till friskvårdsbidrag, och utnyttjas av över 60 procent, visar en Sifoundersökning för Viktväktarna. Och det är också den näst mest viktiga löneförmånen efter flexibel arbetstid.

Var tredje utnyttjar inte möjligheten till friskvårdsbidraget, och det är framför allt män. Och de vanligaste skälen är att de saknar motivation eller inte har tid.

Men efter ett beslut av Skatteverket i fjol ingår nu också sporter som golf, ridning, kurser och träningsverksamhet i segling, och liftkort och skidskola för utförsåkning i friskvårdsersättningen. De har tidigare inte varit tillåtna, men blev efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen likvärdiga med mer billiga sporter som aerobics och fotboll.

Men även den som inte vill röra så mycket på kroppen kan dra nytta av friskvårdsbidraget genom massage, akupunktur. zonterapi, yoga och sluta-röka-hypnos.

Så funkar friskvårdsbidraget

Friskvårdsbidraget storlek varierar mellan avtalsområde och företag. Som anställd väljer du den träningsform du gillar bäst och så betalar arbetsgivaren hela eller delar av kostnaden upp till ett visst belopp. Friskvårdsbidraget är tänkt som en win-win. Den anställde sparar pengar på minskade utgifter för träningskostnader och håller sig friskare, och arbetsgivaren får lägre kostnader för sjukfrånvaro.

Deltidsanställda kan också få friskvårdsbidrag, proportionerligt till arbetstiden.

Göteborg stad, som har cirka 55 000 anställda, ger 1 500 kronor om året i friskvårdsbidrag till personalen, och det är lika för alla oavsett om man arbetar inom förvaltningarna eller de kommunala bolagen.

– Vi har haft friskvårdsbidrag under ganska många år, och den sista siffran jag hörde om nyttjandegraden låg på 30 procent för 2018. Jag vet inte varför inte fler använder sig av det, men man kanske tycker att det är krångligt, säger Tina Liljedahl-Scheel, HR-chef i Göteborg stad.

Kommunen har nyligen lanserat en förmånsportal för de kommunalt anställda.

– Jag hoppas att fler kommer att använda sig av friskvårdsbidraget i samband med nya förmånsportalen. För det är ett bra bidrag till för att främja hälsan, säger Tina Liljedahl-Scheel.

Taket för friskvårdsbidraget är 5 000 kronor, som din arbetsgivare kan dra av. Men olika företag har olika ersättningsnivåer och en del företag har inga friskvårdsbidrag alls.

Om du är osäker kolla med personalavdelningen vad som gäller.

Vad som är viktigt att komma ihåg att ansökan om friskvårdsbidrag plus kvitton måste vara inne hos arbetsgivaren före 31 december (ibland ännu tidigare), för att hamna på rätt sida nyår. Om inte, riskerar hela ditt friskvårdsbidrag för året att frysa inne.

I särskilda fall kan man få ersättning i efterhand om man glömt lämna in kvitton.

Allt räknas inte som friskvårdsbidrag

Även om allt fler sporter nu öppnats för möjlighet till friskvårdsbidrag kan man inte söka ersättning för vad som helst.

Skatteverket godkänner inte kostnader för utrustning, som träningsskor, ridhjälm eller medlemsavgifter.

Det är själva aktiviteten som räknas. Men att gå kurser hos en löpcoach eller i skidskola är okej.

Och nej, man får inte friskvårdsbidrag för agility och babysim enligt Skatteverket, eftersom i de aktiviteterna är det hunden och babyn som svettas mest.

Lägst friskvårdsbidrag i offentliga sektorn

Enligt medarbetarportalens Benifys Nöjdhetsrapporten/Förmånskollen för 2019, där över 19 000 medarbetare från 61 olika organisationer deltog, är friskvårdbidraget mest populärast av alla löneförmåner. Och ju yngre du är desto mer är det uppskattat.

Undersökningen visar att inom sektorn bank och försäkring får medarbetare det högsta genomsnittliga friskvårdsbidraget på 3 461 kronor, vilket är 509 kronor mer än genomsnittet för alla branscher.

Offentlig sektor har det lägsta genomsnittet på 2 216 kronor, vilket är 736 kronor mindre än genomsnittet för alla branscher visar Benifys undersökning.

Den genomsnittliga summan för alla branscher för friskvårdsbidraget i Benifys portal är 2 952 kronor.

Cirka 80 procent av de som deltog i studien uppgav att de får friskvårdsbidrag från sin arbetsgivare och nära 90 procent avvänder sig av bidraget.

<b>Gym och gruppträning<b>

Gym, aerobics, zumba, gympa och annat kul toppar listan bland friskvårdsbidragen, enligt Benifys sammanställning. Bild: Arne Trautmann

<b>Massage<b>

Man måste inte alltid svettas för att det ska vara friskvård. Bild: Candybox Images

<b>Simning<b>

Simning är en bra träningsform som ger både kondition, styrka och är skonsam för kroppen. Bild: Nyl

<Kost och motionsrådgivning<b>

Att gå på kurs eller få coachning i hur man ska gå ner eller upp i vikt, kan man också få friskvårdsbidrag för. Bild: Andrey Popov

<Personlig tränare (PT)<b>

Öka! En PT kan man också få friskvårdsbidrag för. Bild: Boggy

<b>För gravida<b>

När man väntar barn kan man behöva träna på annat sätt än vanligt. Bild: Syda Productions

<b>Yoga och pilates<b>

Yoga har blivit en av de trendigaste träningsformerna på senare år. Bild: Pavel Yavnik
Bild: Kiichiro Sato
Bild: Kiichiro Sato

<b> Löpträning<b>

En coach för löpträningen kan man få friskvårdsbidrag för. Men inte löpskorna. Bild: Michael Probst
Bild: M. Spencer Green
Bild: M. Spencer Green

<b>Inre välbefinnande<b>

Akupunktur, mindfulness och akupressur kan man också få friskvårdsbidrag för. Bild: Andrey Popov

<b>Motionslopp<b>

Startavgift för motionslopp för företagslag kan man få friskvårdsbidrag för. Bild: Chicco Dodi FC