Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Här leker den ovanliga delfinen utanför Alaska i Strömstad

Torbjörn Berglund från Göteborg semestrade i hustruns uppväxtstad Strömstad. När de var på väg hem efter en båttur utanför Alaska på Nord Långö i Strömstads skärgård i söndags eftermiddag tittade en delfin fram intill båten.

Det var när Torbjörn Berglund från Göteborg med familj låg med båten utanför Alaska som de till sin stora förvåning fick syn på delfinen som tittade fram bredvid båten.

Det började med att de anade någonting i vattnet en bit bort.

– Vi låg och puttrade i fem knop mot Seläter och plötsligt bara kom den. Den började hoppa upp och ner bredvid båten och trixa. Jag tänkte först att det var en säl, men det var det ju inte. Det var en delfin, säger Torbjörn Berglund om mötet med delfinen.

Se Torbjörn Berglunds film på delfinen:

Han låter fortfarande litet förvånad över mötet med delfinen här i Strömstad. Och han säger att det magnifika valdjuret snarare är något man annars ser i tropiska länder, såsom Thailand.

– Men vi har kommit fram till att man inte behöver åka till Thailand. Det räcker att stanna i Strömstad. Det är fantastiskt att ha fått se en sådan här delfinshow. Den hoppade, spexade och studsade runt båten i en kvart. Det var ofattbart. Det var helt magiskt, säger Torbjörn Berglund.

Experten: Ovanlig delfinsort

Enligt Kennet Lundin, marinbiolog och vetenskaplig intendent på Göteborgs naturhistoriska museum, är delfinen mycket sällsynt.

Delfinsorten kallas den strimmiga delfinen och är en liten delfinsort på hundrasjuttio centimeter som känns igen på en strimma som går längs med sidan. Den har också en strimma som går från ögat till bröstfenan, berättar Lundin för Göteborgs-Posten.

Han tror att delfinen utanför Alaska förmodligen varit nyfiken på båtarna runtomkring och har hoppat upp för att få en bättre titt.

– Delfiner är också sociala djur som plaskar och har kul sinsemellan. Olika delfinarter plaskar olika mycket, en del gör akrobatiska grejer och snurrar. De kan också hoppa för att bli av med hudparasiter, säger Kennet Lundin till GP.

Första gången den synts till på tjugo år

Senast den strimmiga delfinen syntes till var 2016. Då upptäcktes fyra döda delfiner på den svenska västkusten: två på Onsalahalvön (dog strax efter att de hittades), en utanför Falkenberg och en vid Mellbystrand. Det var första gången delfinsorten synts på västkusten på 18 år.

Den strimmiga delfinen som nu synts till kan därför vara den först livs levande, strimmiga delfinen som setts till på över 20 år, menar Kenneth Lundin.

– De finns över hela världen men vi tror att de kommer söderifrån över Atlanten. Vi har börjat se under 2000-talet att det kommer in lite nya delfiner, säger han till GP.

LÄS MER: Delfin simmade runt i Bojarkilen