Här bor svenskarna med bolagsuppdrag på Malta

I den stora paradisläckan finns klart flest svenskar i uppgifter från Malta. Omkring 1 000 svenskar har bolagsuppdrag på ön. Några få rika kommuner är kraftigt överrepresenterade, däribland Strömstad.

ANNONS
|

I 131 kommuner finns det någon som har företagsuppdrag på Malta, där bolagsskatten är lockande låg.

I Danderyd, Lidingö, Nacka, Strömstad och Ekerö är det vanligast, visar en analys av materialet i paradisläckan som SVT Nyheter har gjort.

Om Östermalm i Stockholm var en kommun skulle den placera sig på andra plats. Bland befolkningen på 73000 personer återfinns 70 med bolagsuppdrag på Malta – dubbelt så många som i hela Norrland med knappt 1,2 miljoner invånare.

Ofta lagligt och logiskt

Bland de tio kommuner där företrädare för Maltabolag är vanligast återfinns åtta i Stockholms län. De övriga två är Strömstad i Västra Götaland på fjärde plats samt Vellinge i Skåne på sjätte.

ANNONS

Att ha bolagsuppdrag på Malta är förstås inte brottsligt. Många gånger är det också fullt logiskt eftersom företagen bedriver aktiv verksamhet på Medelhavsön. Exempelvis har många spelbolag kontor och anställda där. Men det finns också flera exempel på rena brevlådeföretag och kryphål som används för att slippa betala skatt i Sverige.

Lagligt "större problem"

Paradisläckan består bland annat av bolagsregister från 19 skatteparadis och länder och öar med mycket begränsad insyn som läckt till Süddeutsche Zeitung. Maltaregistret ingår i läckan som den tyska tidningen delat med sig av till TT, SVT och fler än 90 andra medieföretag i en granskning som samordnats av det globala journalistnätverket ICIJ.

I samband med att paradisläckan avslöjades i söndags sade experten på skatteparadis Torsten Fensby att det lagliga undanhållandet av skatt på sätt och vis är värre än det olagliga eftersom det är svårare att bekämpa.

- När jag började jobba med de här frågorna på 90-talet var de i huvudsak inriktade på brottslig verksamhet, det vill säga skattebrott och annat. Men det har gått från det rent kriminella till legal skatteflykt i stället. Det är mycket mer pengar i det, sade han.

ANNONS
TT
Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, "Paradise Papers" på engelska, kommer från ett 20-tal slutna territorier. Materialet gavs till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som delade med sig det till journalistnätverket ICIJ. 381 journalister från 96 medieföretag i 67 länder har sedan granskat innehållet.

Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit. Internationellt märks bland andra The New York Times, BBC och Le Monde.

Materialet utgör 1,4 terabyte – 13,4 miljoner dokument. Huvuddelen kommer från advokatbyrån Appleby, med kontor i en rad skatteparadis och med många storföretag och förmögna personer som kunder.

I läckan ingår också bolagsregister från 19 territorier, bland dem skatteparadis som Bahamas, Bermuda och Kajmanöarna.

Läckans innehåll spänner över nästan 70 år, 1950–2016.

Källa: ICIJ

Fakta: Tätast i Danderyd

I dessa nio kommuner är det tätast med personer med bolag på Malta.

*Om man bryter ut stadsdelen Östermalm ur Stockholm hamnar den på andra plats, efter Danderyd. På Östermalm finns 70 personer i en befolkning på 73522 personer, eller 0,95 personer på 1000 invånare. Det är dubbelt så många personer som alla i Norrland med Maltabolag, 34 stycken på knappt 1,2 miljoner invånare – 0,3 personer per 1000 invånare.

I 27 kommuner är förekomsten av personer med Malta-bolag också förhållandevis tät. Det är, i bokstavsordning: Alingsås, Borås, Göteborg, Haninge, Helsingborg, Huddinge, Kristianstad, Landskrona, Luleå, Lund, Malmö, Nyköping, Sollentuna, Solna, Tyresö, Täby, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Västerås och Österåker.

Fotnot: I samtliga omnämnda kommuner finns dels fem eller fler personer med Malta-bolag, dels är antalet per 1000 invånare med Maltabolag minst 0,2.

Källor: Paradisläckan, Maltas bolagsregister, bearbetat av SVT Nyheter.

ANNONS