Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Haga har drabbats hårt av coronakrisen. Bild: Robin Aron och Olof Ohlsson
Haga har drabbats hårt av coronakrisen. Bild: Robin Aron och Olof Ohlsson

Hälften av småföretagen i Västsverige permitterar

Hälften av småföretagen i Västra Götalands län kommer att korttidspermittera medarbetare, visar Västsvenska Handelskammarens färska undersökning. Nio av tio kommer att använda stödet med sänkt arbetsgivaravgift.

Regeringens stödåtgärder hjälper många småföretagare i Västra Götalands län, visar Västsvenska Handelskammarens enkätundersökning. Men den visar också att det särskilt drabbade branscher.

LÄS MER: Köpmannaföreningen: ”Man behöver ju cash”

LÄS MER: Inga norrmän – drastisk skillnad i kundflödet

Det måste gå snabbt

– Vad gäller nya insatser är det viktigt att det inte krävs någon lagstiftning eftersom det innebär att det tar lång tid att få ut pengarna. Om det är något vi har lärt oss de senaste veckorna så är det att utvecklingen går i ett rasande tempo, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren.

Av de stödåtgärder som redan sjösatts är korttidspermittering och sänkta arbetsgivaravgifter två åtgärder som en stor del av småföretagarna använder sig av.

– Hälften av dem kommer att korttidspermittera medarbetare. Möjligheten till uppskov med skatteinbetalningen kommer att nyttjas av 40 procent av företagen, säger Johan Trouvé.

Undersökningen visar att en fjärdedel av företagen planerar att använda sig av båda stödåtgärderna, men en tredjedel kommer inte att använda någon stödåtgärd alls.

För höga avgifter och ränta

Coronakrisen har slagit väldigt olika mellan branscherna, också i hur man använder sig av de olika stöden. Åtgärderna kan behöva förstärkas till vissa utsatta branscher.

Det vanligaste skälet, att småföretagare inte söker anstånd med skatten är, enligt undersökningen, för att det innebär en hög avgift och ränta.

– Det måste regeringen ta bort för att uppnå effekt, menar Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef på Västsvenska Handelskammaren.

Och han poängterar att det är bråttom.

– Vi ser hur många av de små och medelstora företagen nu kämpar för sin överlevnad, därför ser vi hellre bra åtgärder nu, än perfekta om några veckor, säger han.

191 västsvenska företag deltog i enkätundersökningen, som gjordes mellan den 27 och 31 mars.

LÄS MER: Rekordhöga varseltal – värre än under finanskrisen