Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Edvin Bergström

Gunilla Håkansson: Arbetslöshet hotar också folkhälsan

Det är snart ett halvår sedan gränsen stängdes, den 16 september närmare bestämt. Strömstad har på ett sätt varit vinnare under coronaepidemin med mycket få smittade och det är ju något att fira.

Men frågan är hur stängningen av den norska gränsen påverkar hälsoläget i längden, arbetslöshet och konkurser är också allvarliga hot mot folkhälsan. Strömstad har svävat mellan hopp och förtvivlan. Mest förtvivlan i ärlighetens namn. Även om kommunens siffror varit under de norska kraven för en öppning mest hela tiden, så har ju regeringen valt att titta på hela Västra Götaland som region. Kommunstyrelsens ordförande Kent Hansson (S) driver linjen om en delregional lösning, det vill säga att Norge ska kunna öppna gränsen till gränskommunerna, något som han uppfattar att den norske hälsoministern Bent Höie är positiv till. De senaste veckorna har dessutom regionens siffror dalat, just nu skulle Västra Götaland kunna ha en smittonivå som anses acceptabel, särskilt om nästa veckas mätning visar på en fortsatt sänkning.

Men samtidigt har smittan på andra sidan gränsen gått upp – kanske Erna Solberg inte vågar riskera något med en gränsöppning? Ett vallfärdande till Nordby och övriga butiker i Strömstad skulle ju kunna orsaka ett ännu större utbrott bland norrmän – om besöken inte sker under strikta former. Former som Sverige i allmänhet och Strömstad i synnerhet i och för sig är specialister på, eftersom vi valde denna väg med social distansering istället för en lockdown.

Kommundirektör Mats Brocker har berättat för Strömstads Tidning att företagarna han pratar med är uppgivna. Ser de ingen ljusning så måste de börja varsla folk, och då kan arbetslösheten snabbt sticka iväg. Det handlar om tusentals människor som riskerar att bli arbetslösa i Strömstad

Men även om det skulle bli en öppning av gränsen nästa helg så är skadan redan skedd för Strömstad och det handlar nu om att rädda vad som räddas kan. Kommunen riskerar att få en tredjedel arbetslösa med en fortsatt stängd gräns. Över 30 procent är i dag permitterade eller varslade om arbetslöshet. Även om gränsen öppnar snart så kanske man inte kan rädda alla dessa jobb direkt.

Kent Hansson har, tillsammans med 14 andra företrädare för kommuner som varit särskilt hårt drabbade av coronakrisen, fört fram krav på extra stöd till de branscher som drabbats hårt – som gränshandeln. Jag tror att Strömstad kommer att behöva extra stöd även om gränsen faktiskt öppnar nästa helg. Ett halvår i kris sätter sina spår och det tar tid att komma ifatt.